Business Internaţional

UE şi euro continuă să-i sfideze pe cei care le anunţă sfârşitul

UE şi euro continuă să-i sfideze pe cei care le...

Autor: Catalina Apostoiu

08.01.2019, 00:04 1541

În pofida predicţiilor apocaliptice, moneda unică europeană a supravieţuit crizelor, urmând să-şi celebreze al 20-lea an de existenţă în 2019. Nici predicţiile privind destrămarea UE nu s-au îndeplinit. În ultima vreme însă, pesimiştii se fac din nou auziţi, scrie Bloomberg Businessweek.

Aceştia atrag atenţia asupra ieşirii iminente a Marii Britanii din UE, atacurilor populiştilor italieni împotriva Bruxelles-ului şi avansului naţiona­lismului în estul blocului drept dovezi că proiectul european este din nou în pericol. Cu cancelarul Angela Merkel în ultimii ani de mandat şi cu Franţa asaltată de proteste împotriva preşe­dintelui Emmanuel Macron, centrul UE pare mai vulnerabil ca oricând. Este sfârşitul aproape? Istoria ar sugera că nu. Să ne amintim cât de negre erau perspectivele la apogeul crizei datoriilor suverane.

Preşedintele BCE Mario Draghi a pus capăt speculaţiilor cu angajamentul de a face tot ce este necesar pentru a susţine moneda unică. Totuşi, atunci ca şi astăzi, detractorii euro şi ai blocului ca întreg inter­pretează greşit sau ignoră voinţa politică de a le menţine pe ambele intacte. Acum, mai multe ţări sunt nerăbdătoare să adopte euro. Bulgaria şi Croaţia fac paşi în acest sens. „Uniunea monetară şi economică a Europei este mai solidă decât ori­când“, potrivit lui Valdis Dom­brovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene.

Preşedintele BCE Mario Draghi s-a abţinut să adopte un ton triumphător într-un discurs din decembrie. Acesta a enumerat reuşitele euro admiţând totuşi că nu toţi au beneficiat în mod egal de pe urma monedei, rezultatul unei uniuni mai solide, dar care rămâne incompletă.

Între timp, posibilitatea unui „Italexit“ s-a diminuat. În Franţa, orice încercare de politizare mai puternică a mişcării vestelor galbene ar putea sfârşi prin întărirea centrului. În Germania, eliberată de constrângerile conducerii partidului său, Merkel se poate concentra asupra unităţii europene.

UE ca întreg tinde să iasă mai puternică din multele crize prin care trece. „UE s-a dovedit întotdeauna mult mai rezistentă decât au presupus criticii acesteia“, spune Sony Kapoor, managing director al Re-Define, un think tank din Londra.

În 2019, riscurile reale pentru bloc vin din afara graniţelor sale.

Pentru Draghi, provocările prezente „au o natură din ce în ce mai globală şi trebuie abordate împreună“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO