• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7525
  • Leu / USD4.7424
Business Internaţional

UE şi SUA se apropie de rezolvarea unei dispute vechi de 17 ani, marcată de taxe suplimentare de zeci de miliarde de dolari şi subvenţiile acordate grupurilor Boeing şi Airbus, cei mai mari producători aeronautici din lume

UE şi SUA se apropie de rezolvarea unei dispute vechi de 17 ani, marcată de taxe suplimentare de zeci de miliarde de dolari şi subvenţiile acordate grupurilor Boeing şi Airbus, cei mai mari producători aeronautici din lume

În octombrie 2019, Statele Unite au luat în vizor exporturile europene cu o rundă de tarife suplimentare în valoare de 7,5 miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici

15.06.2021, 14:07 159

Uniunea Europeană şi Statele Unite se pregătesc să rezolve o dispută veche de 17 ani privind subvenţiile acordate producătorilor de avioane, eliminând ameninţarea reprezentată de câteva miliarde de dolari în tarife punitive, transmite Financial Times.

După două zile de negocieri intense în Bruxelles, UE şi administraţia Biden au ajuns la un acord preliminar asupra regulilor de subvenţionare pentru Airbus şi Boeing, mişcare ce marchează o nouă îmbunătăţire a relaţiilor transatlantice.

Anunţul vine în ziua primului summit al preşedintelui american Joe Biden cu liderii Uniunii Europene.

Înţelegerea va lua forma unui acord de cinci ani prin care se vor suspenda tarifele punitive asociate cu disputa creată între cele două puteri, urmând să fie cuplată cu dezvoltarea unui grup operaţional care se va ocupa de limitele impuse subvenţiilor. Planul din spatele acordului este să se asigure că neînţelegerile nu vor mai apărea niciodată, incluzând aici lansarea noilor modele de aeronave.

Reuşita va ridica astfel norul de incertitudini care s-a abătut asupra sectorului aerian, ştergând posibilitatea ca bunurile din UE şi SUA să fie lovite din nou cu serii de tarife punitive.

Taxele – aplicate asupra unei game largi de produse, de la vinurile franţuzeşti la băuturile spirtoase americane – au fost suspendate de UE şi SUA în luna martie a acestui an, cele două parţi ajungând la concluzia că trebuie să lucreze împreună pentru găsirea unei soluţii.

Disputa Airbus-Boeing este una dintre cele mai mari bătălii din istoria Organizaţiei Mondiale a Comerţului – o neînţelegere suportată cu greu de ambele puteri. Totuşi, SUA şi UE au început să colaboreze îndeaproape pentru a răspunde în faţa modelului de capitalism de stat al Republicii Populare Chineze.

Conflictul a ajuns la apogeu în octombrie 2019, după ce Statele Unite au luat în vizor exporturile europene cu o rundă de tarife suplimentare în valoare de 7,5 miliarde de dolari, în timp ce UE a impus anul trecut taxe suplimentare de 4 miliarde de dolari asupra exporturilor americane.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0486
Ieri: 4.9430
Azi: 4.7424
Diferență: 0,8914
Ieri: 4.7005
Azi: 5.7525
Diferență: 0,5032
Ieri: 5.7237
Azi: 4.9466
Diferență: 0,2981
Ieri: 4.9319