Business Internaţional

Un acuzat de insider trading ţine lecţii de moralitate

William Ackman: Coca-Cola a contribuit mai mult decât orice altă com­panie din lume la extinderea obezităţii şi diabetului

William Ackman: Coca-Cola a contribuit mai mult decât orice altă com­panie din lume la extinderea obezităţii şi diabetului

Autor: CătăIina Apostoiu

13.11.2015, 00:03 1270
Managerul de fonduri de hedging William Ackman a reac­ţionat dur la un comen­tariu al vicepreşedintelui com­pa­niei Berkshire Hathaway, Charlie Munger, în care acesta caracterizează una dintre cele mai importante companii din portofoliul lui Ackman drept „profund imorală“, scrie Wall Street Journal.

Ackman, care deţine Pershing Square Capital Mana­gement, a afirmat că una dintre cele mai mari şi mai vechi po­ziţii din portofoliul Berkshire, Coca-Cola, a „provocat daune enorme societăţii“.

„Coca-Cola a contribuit mai mult decât orice altă com­panie din lume la extinderea obezităţii şi diabetului“, a declarat Ackman. Compania, a adăugat acesta, „A înlocuit apa pe care o consumă copiii şi adulţii cu apă îndulcită.“

Comentariile lui Ackman au venit la un simpozion ce sărbătorea 50 de ani de când Berkshire se află sub controlul miliardarului american Warren Buffett. Celelalte comentarii făcute de Ackman, supranumit „Baby Buffett“, la adresa Berkshire şi liderilor săi au fost în mare parte pozitive, acesta de­clarând în timpul eveni­mentului că Buffett este pro­fund moral şi o persoană care merită să fie admirată şi respectată. 

Prin comentariile privi­toare la Coca-Cola, Ackman a reacţionat faţă de declaraţiile lui Munger, conform cărora Valeant Pharmaceuticals International, la care Ackman este acţionar important, este „profund imorală“ prin perspectiva practicii de a achiziţiona medicamente pentru a majora preţurile.

Pe de altă parte, Valeant şi Ackman ar putea fi implicaţi într-un proces în care sunt acuzaţi de practici de insider trading legate de Allergan înaintea eşecului ofertei de preluare a producătorului Botox, relatează Reuters.

Recent, un judecător american a respins argumentele aduse de Valeant, Ackman şi Pershing Square Capital Management conform cărora procesul ar trebui anulat pentru că activităţile lor nu au fost frauduloase.

Procesul a fost iniţiat în numele investitorilor care au vândut acţiuni Allergan în decurs de două luni înainte ca acuzaţii să anunţe o ofertă nesolicitată de 51 miliarde de dolari pentru Allergan.

Până în acel moment, Pershing acumulase discret 9,7% din Allergan, pachet a cărui valoare a urcat puternic după anunţarea ofertei. Investitorii susţin că Pershing a cumpărat acţiunile ştiind că Valeant pregăteşte o ofertă care ar fi putut deveni şi chiar a devenit mai târziu ostilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO