Business Internaţional

Un al treilea pachet de ajutor pentru Grecia ar putea fi finanţat din bugetul UE

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Marius Oncu

21.08.2013, 19:32 309

Un al treilea pachet de ajutor pentru Grecia, anunţat marţi ca fiind inevitabil de către ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, va fi probabil finanţat, cel puţin parţial, de la bugetul UE, potrivit presei germane.

Schaeuble a afirmat că Grecia va avea nevoie de un al treilea pachet de ajutor financiar după încheierea programului actual, în 2014. În acelaşi timp, ministrul a exclus o nouă ştergere de datorii pentru statul elen.

„Se discută posibilitatea de a creşte fondurile structurale puse la dispoziţia Atenei. Grecia ar putea folosi banii pentru stimularea economiei, în timp ce alte fonduri ale statului ar putea fi deblocate astfel pentru serviciul datoriei“, au afirmat surse apropiate situaţiei pentru Sueddeutsche Zeitung, preluat de portalul elen Capital.

În absenţa unei noi ştergeri de datorii, „transferuri de la bugetul UE sau bugetele partenerilor“ sunt singura opţiune rămasă, scrie cotidianul.

Acordarea de noi împrumuturi Atenei nu ar ajuta ţara, întrucât nu ar face decât să sporească îndatorarea, aflată deja la un nivel prea ridicat.

Orice nou program financiar pentru Grecia va fi semnificativ mai redus ca valoare comparativ cu precedentele două, notează Sueddeutsche Zeitung.

De asemenea, condiţiile privind implementarea de reforme nu vor fi la fel de severe, întrucât se presupune că Grecia va fi introdus până la acea dată schimbările economice necesare.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO