Business Internaţional

Un joc periculos, la doua capete, al presedintelui Vladimir Putin

14.06.2004, 00:00 22

Presedintelui rus Vladimir Putin ii place sa fie considerat drept un luptator aprig impotriva coruptiei. Totusi, mita si nepotismul se practica pe scara larga la toate nivelurile de guvernare, comenteaza The New York Times.
Chipul lui Putin se anima in momentul in care acesta incepe sa vorbeasca despre subiectul sau preferat: lupta impotriva coruptiei. Presedintele se incrunta, isi strange pumnul si pronunta cuvinte dure in fata procurorilor districtuali, ai oficialilor guvernamentali si fostilor colegi din cadrul biroului KGB de la Lubianka.
In 2000, Putin a promis electoratului ca va lansa o campanie impotriva mitei, nepotismului si abuzului de putere. Aceste excese "demoralizeaza societatea si submineaza aparatul de stat," spunea el. Aceasta se intampla in urma cu peste patru ani. "Declaratiile ferme si programele grandioase" a declarat recent presedintele la Kremlin, "nu au avut practic nici un impact, din pacate". Cuvantarea sa cu ocazia raportului annual cu privire la starea natiunii, din 26 mai, nu mai cuprindea de fel acest subiect.
Acesta este probabil un mod de recunoastere a esecului. Pe lista tarilor afectate de coruptie, constituita de Transparency International, in cadrul careia pozitiile inferioare sunt ocupate de tarile cu cel mai ridicat nivel al coruptiei, Federatia Rusa ocupa pozitia 86 din 133 de tari, o pozitie inferioara celor detinute de tari ca India, Malawi si Romania. Iar exemplele privitoare la modul in care presedintele rus urmeaza aceasta strategie perfida, duplicitara, s-au inmultit in ultimul timp.
Desi biroul procurorului-sef si cel de audit investigheaza cazurile de abuz de putere si de fonduri publice in mai multe regiuni, segmente de baza ale guvernului si economiei de stat raman in mainile unor clanuri criminale.



Pe drumuri
In timpul unei intruniri a cabinetului de la mijlocul lunii mai, Putin i-a uimit pe membrii administratiei sale lansand intrebarea: "Cand vom vedea oare drumurile noastre la standarde internationale?" Constructia de drumuri, in mod traditional un teren propice pentru incheierea unor tranzactii dubioase intre oficiali ai guvernului si anumiti "bisnesmeni", s-a aflat sub supravegherea lui Anatoli Nasonov, noul director al Agentiei Federale a Drumurilor incepand cu 16 martie.
Nasonov face parte din acea specie deosebita de oficiali rusi caracterizati pe plan local, cu un amestec de respect si repulsie, "de neinlaturat". Nimeni nu stie acest lucru mai bine decat Putin. In 1997, cand conducea departamentul administrativ central de la Kremlin, Putin l-a criticat dur pe Nasonov, pe atunci ministru adjunct al transporturilor. Putin, fost colonel KGB, a furnizat probe detaliate ce-l legau pe Nasonov de existenta unor nereguli cu privire la utilizarea fondurilor alocate constructiei de drumuri.
Catre sfarsitul lunii martie 2004, la numai 13 zile dupa ce a preluat conducerea departamentului constructiei de drumuri, Nasonov a ordonat suspendarea tuturor proceselor de depunere a ofertelor. Oficialii guvernamentali au interpretat aceasta violare a legii drept o incercare din partea lui Nasonov de a favoriza doua companii, Rata-Express si Master-Truck. Ambele companii sunt detinute de fiul lui Nasonov, Pavel, si se pare ca au mai beneficiat de tratament preferential si in trecut.



Rauri de vodca
Cazul Nasonov nu este un incident izolat. La putin timp dupa venirea sa la putere, Putin a predat controlul asupra industriei bauturilor, detinuta de stat, in mainile unei persoane, a carui simpla identitate transforma orice discutie despre lupta impotriva coruptiei intr-o gluma proasta. Serghei Sivenko avea 32 de ani cand Putin l-a plasat in fruntea Rosspirtprom. Numirea sa s-a bazat in primul rand pe faptul ca acesta cunostea o persoana din St. Petersburg ce era principalul bodyguard si antrenor in auto-aparare al lui Putin.
Rosspirtrom, o agentie de stat, controleaza in jur de o suta de distilerii si 40% din productia nationala de vodca. Cand omul lui Putin a fost destituit in iulie 2002, fiind acuzat de utilizarea in mod ilegal a unor fonduri guvernamentale in valoare de aproximativ sase milioane de euro, tanarul, ce privatizase deja un numar de distilerii profitabile de vodca, avea deja o situatie financiara solida. Sivenko, cu o avere estimata la 220 milioane de dolari, detine in prezent o pozitie de varf in cadrul ultimei liste Forbes a celor mai bogati oameni din Rusia.



Afaceri in Cecenia
Chiar si in Cecenia, ce se lupta cu saracia, si a carei situatie deplorabila, dupa zece ani de razboi civil, a fost remarcata cu uimire de Putin din elicopter pe data de 11 mai, imbogatirea prin mijloace ilicite nu atrage dupa sine in mod necesar distrugerea de cariere. In cadrul celui mai recent raport al sau, biroul de audit concluziona ca in decurs de patru ani, o suma echivalenta cu aproape doua miliarde de euro nu a fost cheltuita in mod legal de aceasta republica autonoma.
Conform agentiei, bugetul nu este transparent, agentia de constructii nu a realizat nici un proiect, iar, in multe cazuri, oficialii guvernamentali nici macar nu au pretins ca organizeaza licitatii. Totusi, fostul prim ministru al Ceceniei, Anatoli Popov, impotriva caruia s-au lansat acuzatii in repetate randuri, isi continua practicile in alta parte. Din mai, acesta este director adjunct al agentiei de stat din domeniul constructiilor in nou constituitul guvern federal.
Oricine a reusit sa obtina o anumita pozitie in cadrul guvernului rus se asteapta de obicei sa nu fie acuzati in mod oficial. Guvernatorii, in special, ce fac legatura intre administratiile provinciilor si sistemul birocratic central din Moscova, isi pot vedea mai departe de treburi linistiti chiar daca sunt suspectati de a fi implicati in acte de coruptie.
Despre Ievgheni Nazdratenko, de exemplu, se zvonea deja ca ar fi implicat in acte de coruptie in timp ce detinea pozitia de guvernator al orasului Vladivostok. In februarie 2003, acesta a fost destituit din pozitia detinuta, fiind anchetat de biroul procurorului central.
Nazdratenko a plecat, dar nu la inchisoare, ci a devenit membru al consiliului de stat pe probleme de securitate. Putin insusi l-a numit in aceasta pozitie a consiliului, consiliu ce ofera presedintelui consiliere pe probleme legate de securitate strategica, cel putin teoretic.



Schimbarea la fata
Lui Alexander Nazarov, fost guvernator al provinciei Chukotka, i s-a cerut sa-si motiveze comportamentul oficial in fata autoritatilor in octombrie 2000. Acesta a fost acuzat de a fi sustras sume importante din veniturile vamilor, de a fi favorizat un exportator de peste ce avea legaturi cu mafia, si de a fi construit vile in apropiere de Moscova pentru el si asociatii sai.
Ce s-a intamplat cu Nazarov in statul lui Putin unde coruptia nu trebuia sa existe?
Acesta a devenit un alt om. In noua pozitie de ministru, acesta este insarcinat cu anchetarea neregulilor altora si cu desemnarea auditorului sef al biroului de audit. Succesorul lui Nazarov in pozitia de guvernator al provinciei Chukotka, multi-miliardarul si proprietarul clubului de fotbal Chelsea Roman Abramovici, este acuzat in prezent de a fi adus provincia in pragul falimentului.
Anchetatorii sustin ca datoriile acesteia sunt de doua ori mai mari decat veniturile sale si-l acuza pe Abramovici de "grave violari ale disciplinei financiare". Se pare ca 22 companii ce sunt parte a grupului Sibneft detinut de Abramovici s-au bucurat de bucurat de avantaje fiscale in provincie fara a fi desfasurat nici un fel de operatiuni. Conform anchetatorilor, drept rezultat, trezoreria statului a suferit pierderi de o jumatate de miliard de euro.
Nici chiar Vladimir Vladimir Iakovlev, ce a fost guvernator al orasului natal al lui Putin, St Petersburg pana vara trecuta, nu a fost destituit, in ciuda speculatiilor ce indicau contrariul. De-abia se sfarsisera festivitatile legate de aniversarea a 300 de ani de existenta a orasului, cand Iakovlev, ce era anchetat de biroul de audit, a fost promovat in pozitia de vice-premier, fiind numit chiar guvernator general al regiunii caucaziene.



Al doilea mandat
O decizie extrem de pripita luata recent de biroul procurorului sef indica faptul ca si al doilea mandat al lui Putin va fi probabil caracterizat de o strategie duplicitara legata de personal. La mijlocul lunii mai, biroul a reusit sa opreasca o ancheta preliminara asupra lui Dimitri Aiatskov, guvernator al orasului Saratov.
Aiatskov, guvernator al unui oras cu peste 2,7 miliarde de cetateni, era suspectat de a avea legatura cu mai multe nereguli de ordin financiar. Acesta este acuzat de a nu fi raportat taxe vamale in valoare de 2 milioane de euro percepute pentru unele importuri de echipamente pentru recoltare din Statele Unite. dupa numai trei zile, anchetatorii din Moscova au anuntat ca ancheta fusese de fapt lansata "in graba" de colegii de rang inferior.
Pana la acel punct, anchetatorii nu reusisera sa faca cercetari aprofundate cu privire la activele detinute de acest guvernator, fidel Kremlinului. Acestia nu au putut nici macar sa puna intrebari in legatura cu vila de trei etaje detinuta de acesta in Soci, o statiune de lux de la Marea Neagra. Avand in vedere faptul ca Aiatskov declara venituri impozabile de numai 50.000 de euro pe an, existenta aceastei proprietati ar fi trebuit sa ridice semne de intrebare.
Ca si Abramovici si Iakovlev, guvernatorul provinciei Saratov este membru al fostei garzi a clanului fostului presedinte rus Boris Ieltin. In 1998, cu ocazia unei reuniuni a G8, Ieltin chiar l-a prezentat pe Aiatskov presedintelui american Bill Clinton drept "viitorul presedinte".
Desi Putin i-a indepartat treptat pe membrii fostului clan din administratia sa, acesta s-a asigurat in acelasi timp ca acestia nu-si vor uni fortele pentru a pune bazele propriei factiuni.
Consecintele acestei politici reprezinta un pericol clar la adresa stabilitatii statuui. Georghi Satarov, fost consilier al lui Ieltin ce conduce in prezent fundatia sociologica INDEM si este autorul mai multor studii pe problema coruptiei, declara ca un guvernator corect ar fi "rapid inghitit" de mediul corupt in care se afla.
Conform lui Satarov, forta distructiva a coruptiei in Rusia a capatat proportii uriase in ultimul an si jumatate. Satarov crede ca arestarea miliardarului Mihail Kodorkovski, ce a incercat sa-si cladeasca o reputatie de luptator pentru transparenta, si al carui proces a inceput in luna mai, a reprezentat echivalentul unui semnal final adresat oficialilor guvernamentali privind "dublarea si triplarea" cifrelor statistice privind actele de coruptie.
Cel mai indarjit auto-declarat luptator impotriva coruptiei din Rusia, Putin, este imposibil sa nu fi observat toate acestea. Satarov sustine ca "Putin stie ce se petrece".



Americanii de peste granite sunt obisnuiti cu acceptarea universala a monedei americane, iar europenii descopera ca moneda euro incepe sa se bucure de o popularitate similara.
In cazul in care Putin isi va implini ambitiile, rubla se va bucura in curand de un prestigiu similar. Luna trecuta, Putin a cerut guvernului si bancii centrale sa creeze "in urmatorii doi ani conditii ce sa asigure convertibilitatea rublei", cu un an mai devreme decat se preconizase.
Absenta restrictiilor referitoare la capital ar urma sa reduca riscurile asociate cu investitiile efectuate in Rusia, aceasta tara atragand un volum sporit de capital strain. Totusi, convertibilitatea rublei va depinde si de disponibilitatea strainilor de a efectua tranzactii in aceasta moneda. Usurinta cu care este schimbata in alta moneda reprezinta principalul factor ce determina convertibilitatea unei monede.
Convertibilitatea rublei nu va insemna ca rusii vor putea brusc sa-si vanda rublele peste hotare, pot face acest lucru deja, desi nu oriunde si la rate foarte scazute.
Bancii centrale nu i se va cere sa-si abandoneze politica de interventie prin care influenteaza evolutia rublei, vanzand sau cumparand volume foarte mari. Totusi, pe masura ce capitalul strain patrunde in tara, rolul jucat de banca pe piata monetara va fi unul mai redus.
Dar, pentru a asigura convertibilitatea rublei, guvernul va fi nevoit sa elimine toate restrictiile legate de operatiuni de genul investitiilor cross-border si creditare internationala.
Totusi, in ciuda impunerii anului 2007 ca data limita pentru ridicarea acestor bariere, si a indemnurilor lui Putin de a atinge acest obiectiv mai devreme, o noua lege ce intra in vigoare luna viitoare para sa actioneze in sens contrar.
Incepand cu data de 17 iunie, banca centrala va putea controla toate creditele pe termen scurt si ingheta un volum imens de credite pe termen scurt pe o perioada de pana la doi ani pentru a preveni investitiile speculative.
Aceste restrictii au dat nastere unui sentiment de scepticism cu privire la entuziasmul guvernului legat de convertibilitatea rublei.
"Nu poti vorbi de convertibilitate pentru ca mai apoi sa iei masuri contrare, in functie de situatia sectorului petrolier," declara Iulia Tsepliaieva, economist in cadrul ING Bank.
Unii economisti sustin ca o eliminare prea vremelnica a restrictiilor ar spori polarizarea economiei. "Exista riscul ca o liberalizare din punct de vedere al capitalului sa sporeasca dependenta economiei ruse de tendintele economice de pe plan global," spune Vladimir Tikomirov, economist in cadrul UralSib.
"Scopul principal este ca rubla sa fie puternica in fata socurilor externe, iar pentru aceasta sunt necesare reforme structurale," sustine Tsepliaieva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO