Business Internaţional

Un miliardar mexican se instaleaza in redactia celui mai important ziar american

Un miliardar mexican se instaleaza in redactia celui mai important ziar american
12.09.2008, 22:11 36

Miliardarul mexican, aflat pe locul doi in ierarhia celor mai bogati oameni din lume, a preluat 6,4% din actiunile New York Times, titlurile cunoscutei publicatii incepand sa fie din nou "atractive" pe piata, dupa ce au scazut cu 20% in 2008, scrie Bloomberg.
In urma preluarii, Slim a devenit cel de-al treilea actionar important al New York Times care nu provine din familia Sulzberger, cea care detine in prezent controlul companiei. Carlos Slim, impreuna cu un cunoscut al familiei sale, a devenit proprietarul a 9,1 milioane de actiuni in cadrul ziarului newyorkez din data de 4 septembrie, precizand ca nu a mai detinut anterior titluri la cea de-a treia mare mare publicatie din Statele Unite.
Omul de afaceri mexican a cumparat o parte din New York Times mizand pe faptul ca un actionar tert va prelua si restul de actiuni, considera Hal Vogel, analist media din New York.
Cel mai mare investitor al publicatiei, compania Harbinger Capital Partners, a fost implicat la inceputul anului intr-un conflict cu New York Times in incercarea de a obtine mai multe posturi de conducere, de a se implica in vanzarea de active si de a spori investitiile in domeniul internetului.
"Poate ca Slim a cumparat actiuni deoarece le-a considerat un chilipir", a afirmat Vogel, care a mai adaugat ca omul de afaceri "ar putea sa preia acum o parte din ele pentru a le vinde mai tarziu."
Actiunile ziarului newyorkez au scazut miercuri cu 4 centi la bursa din New York. Acestea au ajuns la 13,96 dolari pe 4 septembrie, data in care s-a incheiat tranzactia, actiunile preluate de Slim fiind evaluate la 121,2 milioane de dolari. "Este o companie mare, avand o valoare atractiva pe piata", a afirmat Arturo Elias Ayub, un purtator de cuvant al lui Slim, care a precizat faptul ca "este posibil sa luam in calcul ideea de a cumpara mai multe actiuni."
Atat purtatorul de cuvant al New York Times, Catherine Mathis, cat si Charles Zehren, purtator de cuvant la Harbinger Capital Partners, au evitat sa comenteze informatiile.
Slim, in varsta de 68 de ani, a fost desemnat de Forbes in luna martie a acestui an ca fiind al doilea cel mai bogat om din lume dupa Warren Buffet, presedintele companiei Berkshire Hathaway, cu o avere estimata la 60 de miliarde de dolari. In prezent Carlos Slim este proprietarul America Movil, cel mai mare operator de telefonie mobila din America Latina, detinand si alte companii telefonice importante precum Telefonos de Mexico, cel mai mare operator telefonic terestru din Mexic, si Grupo Carso.
In 2000, omul de afaceri a cumparat actiuni in valoare de 90 de milioane de dolari la Philip Morris, intr-o perioada in care titlurile producatorului de tigari ajunsesera la cel mai mic nivel inregistrat in ultimii patru ani.
Slim a decis apoi sa incheie tranzactii la fel de riscante, cumparand actiuni cu o valoare destul de scazuta la companii americane ca Apple Computer, CompUSA si OfficeMax. La inceputul anului, Carlos Slim a cumparat 2% din actiunile Independent News&Media, compania care publica cotidianul englez Independent, parand ca vrea sa isi extinda afacerile tot mai mult si in presa scrisa.

Cine e Carlos Slim

Slim, in varsta de 68 de ani, a fost desemnat de Forbes, in luna martie a acestui an, ca fiind al doilea cel mai bogat om din lume dupa Warren Buffet, presedintele companiei Berkshire Hathaway. Averea sa este estimata la 60 de miliarde de dolari.
In prezent Carlos Slim este proprietarul America Movil, cel mai mare operator de telefonie mobila din America Latina, detinand si alte companii telefonice importante precum Telefonos de Mexico (Telmex), cel mai mare operator de telefonie fixa din Mexic, dar si Grupo Carso.
Valoarea activelor detinute de omul de afaceri mexican s-a apreciat in numai 14 luni, intre 2006 si 2007 cu 23 miliarde de dolari, datorita in special economiei puternice a Mexicului si pietei bursiere de aici care a crescut cu 49% in 2006.
Ascensiunea rapida a omului de afaceri mexican
a cauzat multe controverse in conditiile in care a fost realizata intr-o tara in care venitul mediu net anual este sub 6.800 de dolari si jumatate din populatia tarii traieste sub limita saraciei.
Criticii sai pun accentul asupra monopolului din telecomunicatii, Telmex detinand 90% din totalul liniilor de telefonie fixa din Mexic. Averea sa reprezinta echivalentul a 7% din PIB-ul anual al Mexicului.
Slim si-a construit imperiul din telecomunicatii pe baza averii mostenite de la tatal sau - imigrant de origine libaneza - care a facut avere din afaceri imobiliare in vremea revolutiei mexicane.
Omul de afaceri s-a remarcat mai ales datorita legaturilor sale politice, fiind una dintre principalele surse de finantare a Partidului Revolutionar Institutional (PRI), care a guvernat Mexicul de unul singur pana in anul 2000.
In 2007 Slim a fost desemnat de Forbes drept cel mai bogat om din lume, cu o avere estimata la 67 de miliarde de dolari, detronandu-l astfel pe fondatorul Microsoft Bill Gates. Nu a ocupat aceasta pozitie decat un an, fiind la randu-i devansat de miliardarul Warren Buffett.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO