Business Internaţional

Un nou lider în telecomul britanic, dacă oferta de 16 mld. euro de la BT va fi acceptată

Un nou lider în telecomul britanic, dacă oferta de 16...

Autor: Florentina Dragu

16.12.2014, 14:52 197

BT, liderul de servicii broadband din Marea Britanie, intenţionează să se extindă pe piaţa de servicii mobile, iar în ultimele săptămâni a purtat discuţii atât cu Orange şi Deutsche Telekom, cât şi cu grupul spaniol Telefonica, operatorul companiei de telefonie britanică O2.

"Achiziţia (EE, n.r.) ar permite BT să accelereze strategia privind piaţa de servicii mobile, în urma căreia clienţii vor beneficia de servicii inovative de broadband, wi-fi şi 4G. BT va deţine cea mai avansată reţea 4G din Marea Britanie", se arată într-un comunicat al BT.

EE deserveşte 24,5 milioane de clienţi direcţi, potrivit datelor companiei, iar în urma achiziţiei companiei, BT va deveni cel mai mare operator din Marea Britanie de servicii integrate de telefonie mobilă, fixă, televiziune şi internet.

BT oferă numerar şi acţiuni pentru cumpărarea EE. În urma tranzacţiei, Deutsche Telekom va deţine 12% din acţiunile BT şi va avea dreptul să numească un membru în Consiliul de Administraţie al grupului britanic, în timp ce Orange va deţine o participaţie de 4%.

Suma oferită de grupul britanic, care echivalează cu aproape de opt ori valoarea EBITDA (profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) raportată de EE pentru anul fiscal încheiat la 30 iunie, de 1,58 miliarde de lire sterline (1,98 miliarde euro), a depăşit estimările analiştilor, care au evaluat operatorul wireless la 11 miliarde de lire (13,86 miliarde euro).

Acţiunile BT au scăzut marţi dimineaţă cu 0,4%, Telefonica a pierdut 1,4%, în timp ce titlurile Orange şi cele ale Telekom au urcat cu 2%, respectiv 0,3%, potrivit Bloomberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO