• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8810
  • Leu / USD4.7247
Business Internaţional

Un nou scandal internaţional: Rusia este suspectată de accesarea a mii de emailuri ale Departamentului de Stat din SUA

Un nou scandal internaţional: Rusia este suspectată de accesarea a mii de emailuri ale Departamentului de Stat din SUA

Autor: Mihai Draghici

31.03.2021, 08:59 56

Hackeri care au legături cu Rusia au accesat mii de emailuri ale unor oficiali din cadrul Departamentului de Stat american, inclusiv ale unor funcţionari responsabili de relaţiile cu NATO şi cu aliaţi din Europa, afirmă surse din cadrul Congresului SUA citate de site-ul Politico.com.

Este vorba de al doilea atac cibernetic cunoscut, susţinut de Kremlin, care a vizat serverul de emailuri al Departamentului de Stat în ultimii zece ani.

Hackerii au accesat emailuri din cadrul Oficiului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice şi din cadrul Oficiului pentru Afaceri Est-Asiatice şi Pacifice. Nu este clar deocamdată dacă a fost accesată şi reţeaua de informaţii clasificate a Departamentului de Stat.

Este prima dată când acest incident, produs în anul 2020, a fost dezvăluit. Nu este clar dacă atacurile cibernetice asupra Departamentului de Stat fac parte din campania de spionaj care a vizat reţele informatice guvernamentale federale şi reţele private prin utilizarea unui software dezvoltat de compania IT SolarWinds. Potrivit cotidianului The Washington Post, Departamentul de Stat a utilizat software-ul SolarWinds.

"Departamentul de Stat asumă cu seriozitate responsabilitatea protejării informaţiilor proprii şi aplică în continuu modalităţi de garantare a securităţii informaţionale. Din aceste motive, în acest moment, nu putem vorbi despre caracterul ori scopul presupuselor incidente de securitate cibernetică", a comunicat Departamentul de Stat.

Preşedinţia SUA "nu face comentarii despre agenţii specifice", a transmis, la rândul său, Anne Neuberger, adjunct al consilierului prezidenţial pentru Securitate Naţională responsabil de domeniul Cibernetic şi de Tehnologii Emergente.

"Unele agenţii federale au fost vizate de atacuri cibernetice în ultimul an. În cadrul analizei Administraţiei SUA asupra cazului SolarWinds, am depistat vulnerabilităţi majore în apărarea cibernetică la agenţiile guvernamentale federale. Am identificat cinci domenii specifice de modernizare a securităţii cibernetice, agenţiile au fost evaluate în baza acestor criterii şi sunt implementate planuri de optimizare prin finanţare rapidă şi achiziţionare de tehnologii pentru remedierea vulnerabilităţilor şi modernizarea abordării în materie de securitate cibernetică", a explicat Anne Neuberger.

Atacul cibernetic asupra emailurilor Departamentului de Stat indică faptul că hackerii ruşi au accesat mai multe materiale guvernamentale decât se ştia public până acum. Secţiile vizate sunt active în domenii care au legătură cu aliaţi SUA, inclusiv din cadrul NATO şi din Europa, precum şi cu parteneri din zona Indo-Pacifică.

Instituţii guvernamentale ruse au sustras frecvent date din reţelele de comunicaţii private din SUA în eforturile de a genera disensiuni, o strategie utilizată în principal înaintea scrutinului prezidenţial din 2016.

Comunitatea serviciilor de informaţii din SUA a acuzat public Preşedinţia Rusiei de organizare a atacului cibernetic SolarWinds, care a vizat anul trecut cel puţin nouă agenţii guvernamentale federale din SUA şi zeci de companii private.

În decembrie 2020, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat că Rusia ar fi responsabilă de acest atac informatic, catalogând acuzaţiile drept "lipsite de fundament".

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0162
Ieri: 4.9469
Azi: 4.7247
Diferență: -0,4803
Ieri: 4.7475
Azi: 5.8810
Diferență: 1,2708
Ieri: 5.8072
Azi: 4.7380
Diferență: 0,2836
Ieri: 4.7246