Business Internaţional

Un producător vietnamez de maşini electrice a devenit mai valoros decât Ford şi GM pe Wall Street

Un producător vietnamez de maşini electrice a devenit...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.08.2023, 00:00 93

Când VinFast, un producător de maşini electrice din Vietnam, a anunţat ce planuri mari are pentru piaţa americană, multă lume l-a privit ca pe o curiozitate, cel mult o prezenţă exotică. 

Însă când compania s-a listat pe bursa Nasdaq, a firmelor din tehnologie, acţiunile ei au sărit atât de sus încât i-au adus o valoare de piaţă mai mare decât a coloşilor veterani Ford, GM, BMW şi Volkswagen, scrie CNBC. VinFast şi-a lansat IPO-ul după finalizarea fuziunii cu compania de achiziţii cu scop special Black Spade Acquisition din SUA – o SPAC, companie-instrument tot mai des folosită pentru strângerea de capital prin IPO-uri pentru achiziţionarea unei companii existente.

Acţiunile VinFast au închis prima şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 270% faţă de preţul din IPO. La debutul pe bursă compania a fost evaluată la 85 de miliarde de dolari. Spre comparaţie, BMW şi VW valorează circa 69 miliarde dolari.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO