Business Internaţional

Un război comercial al SUA cu Europa ar avea dimensiuni mult mai mari şi implicaţii mai vaste decât conflictul cu China

Un război comercial al SUA cu Europa ar avea dimensiuni...

Autor: Catalina Apostoiu

23.08.2019, 00:05 837

Statele Unite au mai mult de pierdut de pe urma unui răz­boi comercial cu Uniunea Europeană decât a actualului con­flict cu China, au declarat o serie de experţi pentru CNBC.

Preşedintele Donald Trump a continuat să ameninţe UE deşi s-a concentrat pe tarifele chineze în ultimele luni. Însă administraţia sa urmează să decidă în noiembrie dacă va impune tarife pe una dintre cele mai importante industrii ale Europei: cea auto.

Există deja tarife pe oţelul şi aluminiul european, care au determinat blocul să impună tarife de 25% pe produse ameri­ca­ne de 2,8 mld. dolari în iunie 2018 şi mai este şi disputa privitoare la Airbus şi Boeing, însă experţii cred că un conflict mai amplu cu Europa ar avea consecinţe mult mai dramatice.

Comerţul UE-SUA contează cel mai mult, schimburile bilaterale fiind cele mai mari din lume“, arată Florian Hense, economist Berenberg. „Incluzând exporturile şi importurile de bunuri şi servicii, comerţul bilateral SUA-UE l-a depăşit pe cel dintre SUA şi China în 2018 cu peste 70%“, adaugă acesta.

Date oficiale americane arată că în 2018 Statele Unite au im­portat bunuri europene de 683,9 mld. dolari şi bunuri chi­ne­ze de 557,9 mld. de dolari. Totuşi, analizând exporturile ame­ricane, acestea au atins 574,5 mld. dolari către Europa şi 179,2 mld. dolari către China. Cifrele includ bunuri şi servicii.

Şeful pe comerţ al UE a arătat că europenii ar prefera să nu ajungă în poziţia de a introduce tarife, dar că exact acest lucru s-ar întâmpla dacă americanii ar lovi primii. De fiecare dată când americanii au ameninţat cu noi tarife, autorităţile de la Bruxelles au alcătuit diferite liste de bunuri pentru a arăta cum ar retalia.

În plus, nici SUA, nici Europa nu-şi pot permite un război comercial în această etapă. „Unele dintre efectele tarifelor au apărut mai târziu graţie climatului economic bun, dar lucrurile s-ar schimba dacă va exista o majorare serioasă a tarifelor între SUA şi UE în toamnă. Ambele economii încetinesc“, remarcăă Frederik Erixon, director al think tank-ului ECIPE.

Erik Jones, profesor la Johns Hopkins University, explică faptul că modelele de business ale multinaţionalelor este ameninţat de un posibil război comercial SUA-UE. „O mare parte a comerţului UE-SUA se desfăşoară la nivelul firmelor, iar când impui tarife, ajungi să majorezi preţurile pentru consumatori, dar şi să afectezi profitabilitatea modelelor de business ale marilor multinaţionale“, declară acesta. „Din moment ce o majoritate din aceste multinaţionale sunt americane, economia americană va avea de suferit“.

Potrivit datelor europene oficiale, motoarele, aparatele de zbor şi echiamentele asociate, dar şi produsele medicinale şi farmaceutice au ţinut capul listei de bunuri americane exportate în Europa în 2018. SUA au cumpărat din UE maşini, dar şi bunuri farmaceutice.

Un război comercial între SUA şi Europa ar anula toate avantajele structural pe care administraţiile americane le-au creat de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial“, concluzionează Jones. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO