Business Internaţional

Un satelit care detectează undele gravitaţionale descrise de Einstein, lansat cu succes

Un satelit care detectează undele gravitaţionale...

Autor: Florin Badescu

03.12.2015, 18:16 501

Descrise de Einstein, undele gravitaţionale nu au fost niciodată atât de aproape de a fi detectate de om. Satelitul european Lisa Pathfinder, conceput pentru a deschide calea spre detectarea acestor deformări ale vectorului spaţiu-timp, cauzate de forţa de gravitaţie, a ajuns pe prima sa orbită prestabilită, după ce a fost lansat cu ajutorul unei rachete Vega, a anunţat compania Arianespace.

Aceasta a fost cea de-a şasea lansare pentru acest lansator european uşor, care a zburat în spaţiu pentru prima dată în februarie 2012. Toate cele şase misiuni efectuate cu lansatorul Vega au fost reuşite.

Vega a decolat joi, la ora 07.04 (ora României, n.r.), din Kourou, aşa cum era prevăzut. Programată iniţial pentru miercuri, lansarea a fost amânată din cauza unei probleme tehnice temporare la nivelul superior al rachetei.

La finalul celor şase manevre de ridicare a orbitei, ce vor fi efectuate pe parcursul următoarelor două săptămâni, Lisa Pathfinder va călători apoi în spaţiu timp de şase săptămâni pentru a atinge orbita sa operaţională, situată la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Terra, în direcţia Soarelui.

Lisa Pathfinder reprezintă o misiune a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), concepută pentru a pregăti calea spre un viitor observator spaţial care va avea misiunea de a detecta faimoasele unde gravitaţionale, descrise într-o teorie formulată de Albert Einstein.

În urmă cu un secol, celebrul fizician a demonstrat în calculele sale că, sub efectul forţei gravitaţionale, materia aflată în mişcare curbează vectorul spaţiu-timp. Ea declanşează unde care se deplasează prin spaţiu la fel ca valurile de mică intensitate provocate la suprafaţa apei de căderea unei pietre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO