Business Internaţional

Un viitor face-lift pentru OCDE?

01.12.2005, 19:10 21

Jose Angel Gurria, noul posibil secretar general al OCDE, ar putea schimba radical "fata" organizatiei.

Jose Angel Gurria, un fost ministru de finante al Mexicului, ar putea prelua conducerea Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, ce reuneste economisti din 30 de democratii, incluzand Statele Unite, Japonia si Germania, relateaza International Herald Tribune.

Admiratorii OCDE considera organizatia drept "cel mai mare centru de analiza din lume", in timp ce altii considera ca aceasta risca sa-si piarda relevanta pentru ca nu a reusit niciodata sa castige un statut de organizatie internationala asemenea Natiunilor Unite, Bancii Mondiale sau Fondului Monetar International.

Gurria, in varsta de 55 de ani, intentioneaza sa confere OCDE un profil mai important, transformandu-o intr-un "secretariat al procesului de globalizare" in cazul in care va fi confirmat in pozitia de secretar general. Gurria a declarat ca nu intentioneaza sa transforme OCDE intr-un star de film sau star rock", insa "sunt necesare unele schimbari" astfel incat atunci cand "OCDE face propuneri sau isi exprima o opinie, sau sugereaza cele mai bune practici, elitele din viata publica si politica sa ii acorde atentie".

Gurria s-a evidentiat in acest an dintr-un numar de candidati puternici, cum ar fi fostul prim-ministru polonez Marek Belka, pentru pozitia de secretar general detinuta de canadianul Donald Johnston. Gurria a declarat ca a trecut prin aproximativ 150 de interviuri in toate cele 30 de tari membre ale OCDE in ultimele luni pentru a castiga sprijinul guvernelor si oficialilor organizatiei.

Specialistii considera ca Gurria va avea nevoie de talent diplomatic pentru a intari rolul OCDE intr-o perioada de scepticism legata de eficacitatea institutiilor internationale. Planul lui Gurria, sprijinit de Johnston, aflat acum in prima faza, ar putea schimba intr-o buna zi modul in care liderii globali fac afaceri. Gurria doreste sa transforme OCDE in ceea ce ar putea deveni intr-o zi un organism permanent de consultanta pentru G8, grupul tarilor bogate ce se reunesc anual. Pe viitor, oficialii OCDE ar elabora baza discutiilor din cadrul summiturilor G8.

Gurria a declarat ca principala sa aspiratie este de a ajuta grupuri ca G8 si G20, grupuri ce nu dispun de un secretariat permanent.

OCDE a fost fondata de 20 de tari la inceputul anilor ?"60, distingandu-se de alte institutii create dupa cel de-al doilea razboi mondial ca FMI, Banca Mondiala, toate cu sedii in Statele Unite.

Spre deosebire de Statele Unite, OCDE este de multa vreme o organizatie specializata in analiza. OCDE nu ofera imprumuturi, programe de bail-out, nu incheie acorduri internationale, ci promoveaza dialogul dintre state in sensul coordonarii politicilor interne si internationale. Drept rezultat, OCDE a scapat de oprobriul inregistrat de agentii ca Banca Mondiala si FMI din partea celor ce se opun politicilor aplicate de acestea in tarile aflate in curs de dezvoltare.

Gurria a declarat ca este gata sa ajute OCDE sa iasa din obscuritate si sa sustina in mod public globalizarea intr-un moment in care beneficiile acestui proces sunt aprig contestate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24