Business Internaţional

Un zvon lugubru circulă pe pieţele americane: SUA vor intra inevitabil în recesiune. Se va extinde criza la nivel mondial?

Un zvon lugubru circulă pe pieţele americane: SUA vor...

Autor: Catalina Apostoiu

29.08.2019, 00:05 3515
Un indicator atent urmărit de recesiune a emis cel mai clar semnal de la începuturile crizei financiare, reflectând pesimismul în creştere de pe pieţele americane de obligaţiuni cu privire la consecinţele economice ale războiului comercial purtat de Washington cu Beijingul, scrie Financial Times.

Randamentele titlurilor americane de trezorerie pe doi ani s-au situat cu 5,3 puncte bază peste cele ale titlurilor guvernamentale pe 10 ani, cea mai mare diferenţă din martie 2017. Această inversare a curbei randamentelor, în care ra­tele pe termen scurt sunt peste cele pe termen lung, a precedat fiecare recesiune din SUA în ultima jumătate de secol. În acelaşi timp, un alt segment al curbei randamentelor, reflectând diferenţa dintre randamentele pe trei luni şi cele pe 10 ani, a scăzut sub minimele recente, atingând minus 51,4 puncte bază. „Este cel mai clar semnal de avertizare“, spune Tom di Galoma, managing director al Seaport Global Holdings, care anticipează o recesiune în 12 până la 18 luni.

Inversiunea din ce în ce mai pronunţată a curbei randamentelor reflectă scepticismul investitorilor că tonul recent mai blând al lui Donald Trump va duce la o soluţionare facilă a disputei comerciale dintre SUA şi China, spun analiştii.

Aşteptările pieţelor privind reducerile de dobânzi de către Fed au crescut în ultimele săptămâni. Dacă Fed-ul nu va proceda conform aşteptărilor, inversiunea curbei va fi chiar mai extremă, avertizează unii investitori.

Germania este deja în pragul recesiunii, iar Goldman Sachs şi-a redus estimările de creştere pentru Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud şi Taiwan. Tarifele anunţate de Trump ar putea înscrie economia americană pe o direcţie similară, potrivit analiştilor BofA.

Economiştii văd acum una din trei şanse ca economia americană să se îndrepte către recesiune în următorul an, potrivit Bloomberg. Temeri similare sunt în creştere chiar şi în Australia, care se laudă cu 28 de ani fără declin economic.

Este o recesiune inevitabilă? Recesiunile sunt urmate de expansiuni şi invers. Întrebarea reală este când va apărea, cât va dura şi cât de severă va fi.

Se poate face ceva acum pentru ca următoarea recesiune să nu fie una severă? Ţări din întreaga lume iau în calcul opţiuni privind stimulente monetare şi fiscal. Germania dă semne că obsesia faţă de bugete echilibrate ar putea fi înlocuită de stimulente. Chiar şi Australia şi Noua Zeelandă se gândesc la astfel de soluţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO