Business Internaţional

Unde sunt cele mai mari salarii minime din Europa

Unde sunt cele mai mari salarii minime din Europa
02.09.2009, 16:59 1058

In Luxemburg, soferii si maturatorii de strazi se bucura garantat de un salariu de cel putin 1.413 euro (2.029 de dolari) pe luna in medie sau 16.956 de euro pe an, tara ocupand primul loc in topul celor mai mari salarii minime din Europa, scrie revista americana Forbes.

Daca s-ar lua in calcul si Statele Unite, cu un salariu minim de aproximativ 1.380 de dolari (961 de euro) pe luna, americanii s-ar situa pe locul sapte in randul tarilor europene, dupa Luxemburg, Olanda, Belgia, Franta, Marea Britanie si Irlanda, conform datelor Eurostat.

Olanda ocupa pozitia a doua in Europa in topul celor mai bune salarii minime, cu un salariu de 1.336 de euro (1.918 dolari), in timp ce Irlanda se situeaza pe pozitia a sasea cu 1.462 de euro (2.084 de dolari). Salariul minim din Irlanda a devenit subiect de controversa dupa ce economia tarii s-a contractat intr-un ritm alarmant, o multime de angajatori cerand reducerea acestuia.

Multi dintre muncitorii est-europeni din aceasta tara ar accepta un pachet de plati sub salariul minim de aici in loc de a se intoarce in tarile de origine, unde salariile sunt mult mai scazute si numarul locurilor de munca mai redus. In Letonia, de exemplu, salariul minim lunar este de 343 de euro (495 $), in timp ce in Bulgaria este de numai 123 de euro (conform Eurostat). In Romania salariul minim este de 153 de euro, conform datelor Eurostat.

Tarile scandinave, Suedia, Norvegia, Finlanda si Danemarca, nu au un salariu minim din cauza gradului ridicat de sindicalizare. Tarile nordice prefera un acord colectiv intre sindicate si angajatori ca punct de referinta pentru salarii. In unele cazuri, in special in Danemarca, acest lucru a dus la un grad foarte ridicat de cooperare intre angajatori si angajati, arata Robin Chater, secretar general al Federatiei Angajatorilor Europeni.

Franta, situata pe locul patru in topul salariilor minime, cu 1.189 de euro (1.707 $), este renumita pentru sindicatele sale puternice care lupta sa mentina salariile celor mai slab platiti muncitori la un nivel rezonabil.

In ciuda puterii de care se bucura in Franta si alte tari, numarul membrilor de sindicat a inregistrat o scadere constanta in ultimii ani in Europa Occidentala. Motivul: industria grea, o baza a sindicatelor, a fost in mare parte externalizata in Asia si alte economii in curs de dezvoltare.

In Europa de Est, inainte de caderea comunismului, aproximativ 90-95% din economiile tarilor ca Letonia, Lituania si Cehia erau in mainile statului, iar salariile minime erau calculate la un nivel de subzistenta. Din anii '90, salariile minime au crescut dramatic. Chiar in prezent acestea inregistreaza unele dintre cele mai rapide ritmuri de crestere de pe continent.

Acum, in actualul context economic, in ciuda aspiratiilor multor politicieni, salariul minim "nu va fi modificat probabil", spune Chater. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO