Business Internaţional

Ungaria a renuntat la banda de fluctuatie a cursului de schimb forint-euro

Ungaria a renuntat la banda de fluctuatie a cursului de schimb forint-euro

Andras Simor, guvernatorul bancii centrale ungare, se concentreaza in acest moment asupra presiunilor inflationiste

27.02.2008, 17:32 50

Autoritatile bancare de la Budapesta au decis eliminarea benzii de fluctuatie a forintului in raport cu euro, considerand ca aprecierea monedei nationale ar putea contribui la stabilizarea ratei inflatiei, in conditiile unei incetiniri a ritmului de crestere economica, scrie International Herald Tribune.
In urma anuntului forintul s-a apreciat cu 2,3% in fata monedei unice europene.
Strategii bancii centrale, condusa de guvernatorul Andras Simor, se concentreaza in acest moment asupra presiunilor inflationiste, indicele preturilor de consum fiind de doua ori mai ridicat decat tinta oficiala, chiar si in conditiile in care ritmul de crestere economica nu a depasit 0,8% in ultimul trimestru din 2007. Inflatia anualizata a ajuns in ianuarie la 7,1%.
"Strategii bancii incearca sa recurga la un truc inteligent", spune Nigel Rendell, strateg pe probleme monetare la RBC Capital in Londra. "Acestia nu au ridicat rata dobanzii, sperand ca moneda va actiona in locul lor", a adaugat analistul, referindu-se la decizia bancii centrale de a mentine dobanda de politica monetara la 7,5%.
Moneda ungara a urcat pana la 258,5 forinti pentru un euro, fata de 265,14 forinti, cat se inregistra la sfarsitul saptamanii trecute, aceasta fiind cea mai importanta apreciere din iunie 2007 incoace. Forintul a inregistrat, de la inceputul anului, o scadere de 3,4% in raport cu moneda unica europeana.
Banda de fluctuatie, bazata pe mecanismul cursului de schimb al UE, a fost introdusa in urma cu sapte ani, fiind o parte a procesului de adoptare a monedei europene. Sub acest sistem moneda maghiara a fost tranzactionata la un curs de schimb intre 240,01 si 324,71 forinti pentru un euro, adica o banda de fluctuatie de ?15%.
"Banca centrala considera ca principalul sau obiectiv este mentinerea pe termen lung a stabilitatii preturilor", se arata intr-un comunicat al institutiei. Cu toate acestea, in ultimii doi ani banca a ratat tinta de inflatie de 3% si estimeaza ca indicele preturilor de consum va inregistra o crestere de 5,9% in 2008 si de 3,6% anul viitor.
Totusi, "datorita acestei miscari, capacitatea bancii centrale de a controla inflatia s-a apreciat semnificativ", considera Janos Samu, economist la Concorde Securities in Budapesta. Strategii institutiei argumenteaza, de asemenea, ca masura respectiva reprezinta un pas important in procesul de adoptare al monedei euro, care ar putea avea loc cel mai devreme in 2010.
Guvernul maghiar si-a dat acordul pentru eliminarea benzii de fluctuatie, urmand o serie de cereri in acest sens din partea bancii centrale. "Executivul a acceptat aceasta masura, in incercarea de a sprijini eforturile bancii de a stopa presiunile inflationiste", a declarat David Daroczi, purtatorul de cuvant al guvernului.
Bancile centrale din Polonia, Cehia si Slovacia - tari care au aderat impreuna cu Ungaria la UE in 2004 si care urmeaza sa adopte in urmatorii ani euro - au liberalizat deja sistemul de tranzactionare al monedelor nationale.
Miscarea autoritatilor maghiare a starnit insa un val de scepticism in randul economistilor. "Avand in vedere evolutiile recente ale mediului economic international, este greu de crezut ca decizia de a renunta la banda de fluctuatie va impulsiona semnificativ aprecierea forintului", a declarat Mariann Trippon, economist la CIB Bank in Budapesta. "Cel mai probabil volatilitatea va ramane la un nivel ridicat, in conditiile in care piata se lupta pentru a-si gasi un nou echilibru", a adaugat Trippon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO