Business Internaţional

Ungaria are o inflatie dubla

13.08.2008, 18:55 18

Rata anuala a inflatiei din Ungaria s-a mentinut in luna iulie la 6,7%, aproape dublu fata de tinta prevazuta de banca centrala maghiara datorita faptului ca aprecierea puternica a forintului a compensat cresterea pretului energiei, scrie Bloomberg.
Preturile din luna iulie au fost in medie cu 0,1% mai ridicate comparativ cu iunie, in timp ce inflatia de baza, care exclude preturile volatile ale alimentelor si energiei, a crescut cu 0,4% in ultima luna si a atins o valoare anualizata de 6%. Rata inflatiei s-a situat intre 6,6% si 7,4% incepand cu octombrie anul trecut, depasind tinta de inflatie de 3% stabilita de banca centrala a Ungariei.
Din martie pana in prezent, rata dobanzii de referinta a crescut cu 1%, ajungand la 8,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, insa banca centrala a decis din luna iunie mentinerea dobanzilor, dupa ce perspectivele privind evolutia inflatiei s-au imbunatatit.
"Perspectivele sunt pozitive, iar preturile alimentelor vor continua sa scada, in timp ce aprecierea forintului va duce la reducerea costurilor la bunuri neperisabile si la stabilizarea pretului energiei, urmand ca acesta sa isi diminueze vizibil cresterea in august", este de parere Daniel Bebesy, economist la Budapest Investment Management.
Preturile alimentelor au inregistrat o scadere in luna iulie pentru a doua oara de la inceputul anului, pe fondul ieftinirii produselor alimentare sezoniere. Alimentele s-au vandut mai ieftin cu 0,7% in medie in iulie, iar pretul fructelor si legumelor de sezon a scazut cu 11,4% din iunie.
Forintul s-a apreciat cu 12% in ultimele sase luni raportat la euro, fapt care a limitat mult inflatia si efectele cresterii pretului la bunurile nealimentare si la energie. Pretul bunurilor neperisabile a inregistrat in medie o scadere cu 0,6% in iulie, cel mai important declin din februarie 2007 pana acum, iar pretul energiei a crescut cu 0,8% in iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO