Business Internaţional

Ungaria cere închiderea biroului FMI de la Budapesta pentru că împrumutul este aproape restituit

Ungaria cere închiderea biroului FMI de la Budapesta...

Autor: Marius Oncu

15.07.2013, 16:29 2253

În general, finalizarea unui acord de împrumut presupune şi închiderea biroului Fondului din ţara respectivă, întrucât relaţia foarte strânsă nu mai este necesară, dar decizia finală aparţine FMI, scrie cotidianul ungar Portfolio.

Guvernatorul băncii centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, i-a transmis o scrisoare directorului general al FMI, Christine Lagarde, în care afirmă că biroul din Budapesta al instituţiei internaţionale ar trebui închis, "menţinerea acestuia nemaifiind justificată", întrucât Ungaria "va plăti, probabil, un împrumut FMI luat în 2008 înainte de termen, până la sfârşitul acestui an". Matolcsy este reprezentantul Ungariei în Consiliul Guvernatorilor FMI, din care fac parte toate statele membre.

Scrisoarea transmisă conducerii FMI a fost postată şi pe site-ul băncii Ungariei. Matolcsy a notat şi că autorităţile de la Budapesta apreciază cooperarea cu reprezentantul FMI în Ungaria, Irina Ivaşenko, despre care a afirmat că a avut un rol cheie în succesul acordului cu Fondul.

"În lumina acestor lucruri, propun închiderea biroului local al FMI", a afirmat Matolcsy în scrisoarea de o pagină postat pe site-ul băncii.

Guvernul ungar a plătit cea mai recentă tranşă către FMI în iunie, de 310 milioane de euro, iar începând din august şi până în martie anul următor mai are de achitat 2,2 miliarde de euro, din care 1,85 miliarde de euro în acest an. În plus, banca naţională are obligaţii de plată de 730 miliarde de euro până în vara anului următor, din care 360 de milioane de euro în acest an.

Ungaria a încheiat la sfârşitul anului 2008 un acord de împrumut în valoare de 20 de miliarde de euro cu FMI, UE şi Banca Mondială, în contextul izbucnirii crizei financiare globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24