Business Internaţional

Va deveni consumatorul american o victima a Rezervei Federale?

11.08.2004, 00:00 22

Robert Brusca, de la FAO-Economics, a fost saptamana trecuta printre putinii economisti care au afirmat ca economia americana nu este suficient de puternica pentru a crea mai mult de 200.000 de locuri de munca in luna iulie, relateaza CNN Money. Raportul, care a aratat ca angajatorii americani au creat doar 32.000 de joburi, a socat piata de capitaluri din SUA. Acum, Brusca crede ca rezerva Federala va surprinde din nou pietele, si nu va modifica rata dobanzii.
Dar, chiar si in lumina slabului raport al ocuparii fortei de munca, economistii prevad ca Fed-ul va majora in aceasta saptamana rata dobanzii cu un sfert de punct procentual. In acest timp, Brusca crede ca colegii sai de breasla se inseala din nou. "Cred ca dintr-odata, banca centrala va incepe din nou sa se ingrijoreze cu privire la fragilitatea economiei", a declarat el. "Si, daca nu se preocupa de asta, inseamna ca face o mare greseala".
Brusca a spus ca raportul foarte slab si problemele pe care economia tarii le intampina in confruntarea cu pretul petrolului, reprezinta motive adecvate pentru ca banca sa nu anunte nici o schimbare la intalnirea de maine.  Spre deosebire de alti economisti, care spun ca se va majora rata dobanzii in august iar in septembrie nu se va opera nici o schimbare, Brusca a afirmat ca o astfel de miscare nu are sens, si este mai plauzibil sa nu se schimbe nimic in august si sa se intervina asupra ratei dobanzii in luna septembrie, daca indicatorii economici sau pretul petrolului vor arata semne de ameliorare.
Brusca previzionase cu pesimism 100.000-150.000 de noi locuri de munca, iar faptul ca valorile anuntate s-au situat chiar sub asteptarile lui il determina sa afirme ca Fed-ul va lua o pauza. "Nu e nici un moment mai bun decat prezentul pentru a lua o pauza", spune el.
Cum sochezi pietele
Investitorii par a fi convinsi ca se apropie o majorare a ratei dobanzii. Dintre contractele futures care s-au incheiat ieri, 97% din banii investiti au prevazut cresterea ratei dobanzii.
Brusca spune ca Rezerva Federala ar putea sa se teama de faptul ca ar soca pietele daca nu schimba rata dobanzii.
La fel cum razboaiele provoaca pagube de tot felul, si majorarea ratei dobanzii din ultima vreme de catre banca centrala americana a zguduit puternic pietele financiare.
Multi analisti cred ca lantul de victime ale Fed-ului, de la Franklin National Bank in 1970 pana la Orange County in 1990, ar putea sa devina mult mai lung. Alti observatori se tem ca urmatoarea victima ar putea fi una extem de mare: consumatorul american.
Dupa ce si-a redus rata dobanzii la 1%, cel mai scazut nivel al ultimilor 40 de ani, Fed a inceput din vara aceasta sa ridice treptat nivelul, deci ne putem astepta din nou la o crestere cu 0,25%  a ratei, pentru ca banca sa ajunga la un punct neutru.
Ce inseamna neutru? "Cand o sa ajungem acolo, vom stii cu totii", spunea presedintele FED Alan Greenspan luna trecuta.
Nu exista pentru moment nici un indiciu asupra firmelor care vor fi afectate de data aceasta, dar economistul Jose Rasco de la Merrill Lynch a sugerat ca unele banci japoneze si chineze, care nu sunt tocmai modele de sanatate financiara, ar putea fi vulnerabile. El a mai indicat si catre unele companii de pe piata imobiliara, care au fost pe val datorita dobanzilor mici, si care ar putea fi victime foarte usoare. "In Statele Unite ale Americii, intregul sector al seerviciilor financiare este usor expus", a adaugat Rasco.
Consumatorul american, insa, care a contractat numeroase credite ipotecare pe vremea cand dobanzile erau extrem de mici, s-ar putea sa nu aiba  abilitatea sa lupte impotriva unor rate mai mari.
John Lonski, economist la Moody's Investors Service, a spus ca se indoieste ca acest segment al populatiei va fi destul de mare pentru a afecta economia, dar alti economisti nu sunt asa de siguri.
"Trebuie sa marturisesc ca, mai mult decat alta data, un numar destul de mare de americani sunt vulnerabili la miscarile ratelor dobanzii prin intermediul pietei ipotecare, si o majorare dramatica ar soca consumul",  a afirmat James Grant , editor la Grant's Interest Rate Observers.  
Pe masura ce dobanzile cresc lent, iar piata muncii se amelioreaza constant, cei mai multi specialisti sunt de acord ca majoritatea consumatorilor ar trebui sa supravietuiasca. Daca una din aceste variabile nu functioneaza corect, totul s-ar putea transforma intr-o mare problema.
"Daca, dintr-un motiv sau altul, Fed trebuie sa actioneze mai agresiv, sau daca piata muncii nu coopereaza in acest sens, s-ar putea inregistra un pericol iminent in zona consumului si a imobiliarelor", spune LakshmanAchutan, manager la Economic Cycle Research Institute.
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO