• Leu / EUR4.9036
  • Leu / GBP5.4789
  • Leu / USD4.5570
Business Internaţional

Va reuşi industria germană să se reinventeze pentru o eră fără gaze ieftine ruseşti? Temerea majoră în prezent este că producţia industrială s-ar putea reloca din Germania pe termen lung

Va reuşi industria germană să se reinventeze pentru o eră fără gaze ieftine ruseşti? Temerea majoră în prezent este că producţia industrială s-ar putea reloca din Germania pe termen lung

Autor: Catalina Apostoiu

06.12.2022, 22:38 206

Modelul de business al Germaniei a fost bazat pe energie ieftină garantată de livrări abundente de gaze ruseşti.

În toamnă, gigantul german BASF a ajuns la concluzia că scumpirea ener­giei a subminat atât de puternic competitivitatea Europei, încât va fi nevoit să-şi transforme întregul business. Iar BASF nu este singura com­panie din Germania care a ajuns la o astfel de concluzie, scrie Financial Times.

Din vară, companii din întreaga Germanie se luptă să se adapteze la dispariţia aproape totală a gazelor ruseşti. Acestea au luat diverse măsuri, cu reducerea pro­ducţiei ca soluţie de ultimă instanţă. Unele se gândesc chiar să-şi mute producţia în ţări unde energia este mai ieftină. Acest lucru generează temeri pro­funde privitoare la viitorul industriei germane şi sustenabilitatea mode­lului de business al ţării, bazat multă vreme pe energie ieftină garantată de livrări abundente de gaze ruseşti.

Constanze Stelzenmuller, direc­tor la Center on the US and Europe din cadrul Brookings Institution, spune că Germania este un studiu de caz al unui stat occidental care a făcut un „pariu strategic“ pe globalizare şi interdependenţă, iar acum suportă consecinţele.

Unii germani cer o regândire majoră a paradigmei economice a ţării. „Modelul de business german tre­buie să se schimbe“, spune Christian Lindner, ministrul german de finanţe. „Acest model, bazat pe energie ieftină, o abundenţă de muncitori calificaţi şi pieţe deschise pentru produsele high-tech locale nu mai funcţionează pentru că multe din elementele sale de bază s-au schimbat“.

Temerea majoră în prezent este că producţia industrială s-ar putea reloca din Germania pe termen lung. Un sondaj recent a găsit că aproape una din patru companii Mittelstand se gândesc să se mute peste graniţe, iar costurile legate de energie reprezintă în principal factorul din spatele acestei situaţii. În plus, mediul de business din Germania, şi din Europa în general, se dete­riorează, susţin acestea.

Unii merg atât de departe încât previzionează că Germania ar putea rămâne fără baza sa industrială. Însă guvernul german este mai puţin pesimist. La fel şi unii economişti.

Jens Sudekum, profesor de economie la Universitatea Heinrich Heine, subliniază atuurile pe termen lung de care dispune industria germană: lanţuri de valoare profunde, productivitate ridicată, calitate superioară a produselor şi statutul de lideri globali ai Mittelstand în domeniile lor. 

De asemenea, Germania a mai demonstrat în trecut că-şi poate schimba cu succes modelul de business când este pusă cu spatele la zid. Însă sunt necesare eforturi majore, admite Lindner.

„Trebuie să accelerăm ritmul şi să ne depăşim slăbiciunile“, arată acesta.

Totuşi, miniştri, şefi de companii şi economişti sunt de acord că viitorul industriei germane depinde probabil de cât de rapid poate găsi noi căi de a se energiza.

Iar de succesul acestei transformări depinde şi direcţia viitoare a întregii Europe.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9036
Diferență: 0,0633
Ieri: 4.9005
Azi: 4.5570
Diferență: 1,6666
Ieri: 4.4823
Azi: 5.4789
Diferență: -0,2839
Ieri: 5.4945
Azi: 4.9186
Diferență: 0,2241
Ieri: 4.9076