Business Internaţional

Vanzarile de case din Marea Britanie se deterioreaza

14.10.2008, 18:16 15

Colapsul pietei imobiliare din Marea Britanie se agraveaza constant, potrivit unui studiu realizat de Royal Institution of Chartered Surveyors (Rics), scrie BBC News.

Agentii imobiliari au vandut, in medie, mai putin de o proprietate imobiliara pe saptamana in luna septembrie. De altfel, numarul proprietatilor imobiliare vandute in Marea Britanie a atins nivelul minim de la debutul studiului de piata realizat de Rics in 1978 si a scazut cu 52% fata de perioada similara din 2007.
Londra a fost zona cu cele mai slabe tranzactii in acest domeniu, cu o medie de doar opt proprietati vandute de fiecare agent imobiliar in ultimele trei luni. Mai mult, aproximativ 91% dintre agentii chestionati la nivel national au constatat un declin semnificativ al preturilor in sectorul imobiliar, in special in decursul trimestrului trecut.
"Asa cum vedem noi lucrurile, doar cei cu resurse financiare solide isi mai pot permite sa aiba acces la aceasta piata", a afirmat purtatorul de cuvant al Rics, Jeremy Leaf. "Piata imobiliara va continua sa arda mocnit; daca situatia lichiditatilor din domeniul ipotecar nu se imbunatateste sesizabil, vom asista la o stagnare semnificativa si in perioada urmatoare", a completat Leaf.
In pofida acestei perspective sumbre, oficialii Rics sunt optimisti datorita evolutiei ascendente a interesului venit din partea cumparatorilor potentiali, acesta fiind un indicator de referinta al activitatii si al oscilatiilor din sectorul imobiliar.
Numarul agentilor care au consemnat o imbunatatire a interesului potentialilor cumparatori a inregistrat o crestere ajungand la maximul ultimelor 16 luni, in ciuda faptului ca numarul celor care au raportat o scadere ramane mai mare decat al celor care au raportat o crestere.
"Piata mai are inca de experimentat un numar important de vanzari fortate, dar sondajele sunt surprinzator de optimiste in acest sens, sugerand ca vanzarile vor creste in urmatoarele trei luni", au mai adaugat cei de la Rics.
Un motiv pentru evolutia pozitiva se pare a fi clarificarea facuta de guvernul britanic cu privire la decizia de a suspenda temporar taxa pe vanzarea de proprietati la un pret sub 175.000 de lire sterline (222.000 de euro).
Incertitudinile legate de aceste noi reglementari au fost invinovatite initial pentru deteriorarea segmentului imobiliar, impiedicand multi potentiali cumparatori sa isi achizitioneze proprietati imobiliare in cursul lunilor de vara. Aceasta situatie demonstreaza ca, in expectativa unei cresteri semnificative, piata imobiliara din Marea Britanie se reorganizeaza, redefinindu-si arhitectura legislativa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO