Business Internaţional

Vanzarile InBev din Europa Centrala si de Est cresc cu 8,1%

15.07.2005, 20:03 16

Cel mai mare producator mondial de bere dupa volum, InBev, a anuntat ca vanzarile din Europa Centrala si de Est, aferente celui de-al doilea trimestru, s-au majorat cu 8,1%. Aproape toate statele din regiune au consemnat un avans fata de primele trei luni ale anului.

In Romania, InBev detine prin Interbrew marcile Stella Artois, Bergenbier sau Beck''s.

Rezultatele favorabile au fost inregistrate de Rusia si Ucraina, care au anuntat un avans de 14,7%, in timp ce vanzarile din statele balcanice au fost cu 1,5% mai scazute fata de primele trei luni ale anului.

In Ungaria, Croatia si Cehia, InBev s-a confruntat cu o reducere a vanzarilor de 2,2%.

InBev a informat ca in primele sase luni, volumul total comercializat a fost de 104,2 milioane de hectolitri, consemnand o majorare de 5,5 procente pentru bere si de 4,6 procente pentru bauturi racoritoare, cresterea totala fiind de 5,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"In pofida conditiilor de concurenta acerba de pe unele piete, performanta din prima jumatate a anului a fost in conformitate cu strategia noastra", se arata intr-un comunicat al companiei.

Vanzarile de bere, de 89,1 milioane de hectolitri, s-au plasat sub nivelul estimat de analisti la 91 de milioane de hectolitri.

Cele mai slabe rezultate au fost inregistrate de Europa de Vest, vanzarile fiind in scadere cu 4,6%.

Dintre marcile internationale ale InBev, Stella Artois a fost singura care a consemnat o scadere a vanzarilor, de 3,9%, in principal ca urmare a rezultatelor slabe de pe piata britanica.

Cea mai mare parte a cresterii este datorata AmBev, compania braziliana producatoare de bere pe care InBev a achizitionat-o anul trecut pentru a deveni cea mai mare din cadrul acestei industrii.

"AmBev este adevaratul motor de crestere", a declarat Peter De Neve din cadrul Petercam.

Daca ar fi incluse rezultatele diviziei de bauturi racoritoare a AmBev, vanzarile ar depasi 100 de milioane de hectolitri.

Nikolaas Fares, analist in cadrul Exane BNP Paribas, a declarat ca se asteapta ca pe piata locala, braziliana, cota AmBev sa inregistreze o crestere de 12 procente, crestere ce o depaseste pe cea a oricarei piete din lume.

De Neve a remarcat faptul ca AmBev a profitat probabil de faptul ca Schincariol, compania rivala, s-a confruntat cu un scandal de ordin fiscal.

Nici un analist nu se asteapta ca InBev sa confirme faptul ca este pe punctul de a achizitiona compania producatoare de bere Tinkoff, cu sediul la St. Petersburg, in schimbul a aproximativ 200 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO