• Leu / EUR4.9454
  • Leu / GBP5.7743
  • Leu / USD4.8344
Business Internaţional

Victimele atentatului de la Nisa sau rude ale lor vor să depună plângere împotriva statului

Victimele atentatului de la Nisa sau rude ale lor vor să depună plângere împotriva statului

Autor: Mediafax

20.07.2016, 17:59 180

Thierry, în vârstă de 53 de ani, care locuieşte în apropiere de Bulevardul "Promenade des Anglais" din Nisa, nu era acolo la momentului atacului, însă s-a rănit în timp ce se grăbea să o salveze partenera sa, pe fiica acesteia şi pe o prietenă.

"M-au chemat în lacrimi, camionul le atinsese uşor", povestea acesta.

"Pe data de 15 iulie, am mers la comisariatul Auvare pentru a depune o declaraţie (...) La final, poliţistul ne-a întrebat (...) dacă vrem să adăugăm ceva. Am spus că vom depune plângere de asemenea împotriva lui X şi împotriva tuturor persoanelor însărcinate cu garantarea securităţii, adică prefectul, primarul şi organizatorul festivităţilor, pentru greşeli în materie de siguranţă", a susţinut Thierry.

"Suntem în stare de urgenţă şi permitem să se întâmple un asemenea lucru? Sunt bunic, aproape că mi-am pierdut prietena (...) Nu înţeleg cum s-a putut întâmpla aşa ceva", a spus el.

Mai multe alte victime şi apropiaţi ai victimelor şi-au anunţat în presă intenţia de a depune plângere, de exemplu, Kamel Sahraoui, care şi-a pierdut fiica în vârstă de doi ani, nepotul şi mama, sau Tahar Mejri, care şi-a pierdut soţia şi fiul.

Unii avocaţi au afişat rezerve cu privire la acest demers. Laurent Denis-Peraldi afirmă că "nu i-ar sfătui" pe oameni să depună plângere împotriva statului.

"Este o aberaţie juridică ", a spus el. "Vă puteţi imagina complexitatea pentru a ajunge să demostrezi greşeala oraşului sau a statului? În plus, nu poti primi de două ori destăgubiri pentru acelaşi prejudiciu. Există deja un regim foarte favorabil care permite primirea de despăgubiri ca victimă a unui atentat", a subliniat avocatul.

Françoise Assus-Juttner, responsabil din cadrul Asociaţiei franceze a victimelor terorismului, susţine, la rândul său, că aceste plângeri nu ar duce la nimic.

"Cu siguranţă, victimele au dreptul să depună plângere împotriva statului, însă ca să obţină ce? Ele nu vor putea obţine nimic în plus faţă de ceea ce prevde deja Fondul de garanţii pentru victimele actelor terorsite sau ale altor infracţiuni", susţine el.

"Şi să ataci statul, care este el însuşi victima terorismului, nu este prea moral", a mai subliniat el.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9454
Diferență: 0,0101
Ieri: 4.9449
Azi: 4.8344
Diferență: 0,5324
Ieri: 4.8088
Azi: 5.7743
Diferență: -0,1763
Ieri: 5.7845
Azi: 4.9860
Diferență: 0,1808
Ieri: 4.9770