Business Internaţional

Vine Ziua Judecăţii pentru Facebook: Reţeaua socială a abuzat de poziţia dominantă pentru a-ţi colecta datele

Vine Ziua Judecăţii pentru Facebook: Reţeaua socială...

Autor: Răzvan Botea

23.12.2017, 13:46 14278

Cea mai importantă autoritate antitrust din Germania a deschis un nou front împotriva firmelor mari din IT în momentul în care a susţinut că modul de colectare al datelor de către Facebook Inc. reprezintă un abuz, profitând de poziţia dominantă, scrie The Wall Street Journal.

Autoritatea germană a publicat informaţii preliminare în privinţa anchetei, în care acuză compania Facebook de colectare abuzivă de date ale utilizatorulior săi, prin intermediul site-urilor cu care gigantul colaborează, ca de exemplu cele care au posibilitatea să apeşi ”like” fără a accesa Facebook.

Deşi raportul asupra colectării datelor nu se va lăsa cu amenzi, aceasta deschide drumul pentru Germania în direcţia schimbării felului în care Facbook face business. Decizia finală în această privinţă fi făcută publică până în vara anului viitor.

Dacă va fi susţinută de către Uniunea Europeană, această nouă linie de atac ar putea extinde limitele legilor competiţiei loiale, care ar include şi confidenţialitatea datelor din mediul online.

„Protecţia datelor, protecţia consumatorului şi protecţia faţă de circulaţia datelor, ca în cazul Facebook, sunt factori cruciali pentru dominaţia economică a unei companii”, a spus Andreas Mundt, şeful Biroului de investigaţii german.

Facebook a răspuns acuzaţiilor spunând că acestea conturează un tablou incomplet, deoarece compania nu are o poziţie dominantă şi respectă legile europene.

„Aşteptăm cu nerăbdare să răspundem la întrebările oficialilor şi să demonstrăm cum Facebook contribuie la menţinerea competivităţii pieţei.”, a declarat Yvone Cunnane, şeful departamentului de protecţie a datelor al Facebook.

Europa este a doua cea mai profitabilă regiune pentru Facebook, după SUA şi Canada, aceasta generând un venit de 2,43 miliarde de dolari în ultimele 9 luni. Germania are lunar 32 de milioane de utilizatori activi pe Facebook.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO