Business Internaţional

Virusul SARS contamineaza si alte economii asiatice

23.04.2003, 00:00 15

Virusul de pneumonie atipica SARS continua sa-si faca simtite efectele si in mediul economic, pe masura ce bursele asiatice se prabusesc, companiile isi anuleaza intalnirile de afaceri iar companiile aeriene reduc numarul de zboruri catre zonele afectate.
China conduce in topul dezastreleor, cu o scadere a indicelui bursier de 2 procente, dupa ce guvernul a fost fortat sa dezvaluie o crestere drastica a numarului persoanelor infectate cu mortalul virus al pneumoniei atipice. Taiwanul, Coreea de Sud si Malaezia au inregistrat scaderi serioase ale pietelor de capital, pe masura ce investitorii au devenit tot ai ingrijorati de impactul epidemiei asupra consumatorilor si a increderii din mediul de afaceri.
Intr-un raport redactat in aceasta saptamana analistii sunt de parere ca virusul, care confrom datelor oficiale  a facut pana acum182 de victime in sapte tari, ar putea sa reduca cresterea din economiile asiatice cu pana la 11 mld.$. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca la nivel global costurile provocate de SARS ar putea sa atinga 30 mld.$.
La inceputul acestei saptamani Thailanda a avertizat ca SARS ar putea sa reduca cresterea PIB-ului sau cu pana la un procent daca impactul virusului se prelungeste si in cel de-al doilea trimestru. Economistii se tem ca din cauza epidemiei consumatorii vor sta acasa, ceea ce poate sa conduca la o diminuare a cheltuielilor de consum si a celor alocate divertismentului si calatoriilor. Alex Kyriakidis, directorul biroului pentru calatorii, turism si vacante de la firma de consultanta Deloitte & Touche spune ca " Nu pot sa-mi amintesc alt moment cand acest sector s-a confruntat cu atat de multe piedici - razboiul, terorismul, depresia economica si acum virusul SARS".
Compania aeriana Singapore Airlines a spus ca filiala sa de transport regional SilkAir va reduce si mai mult numarul zborurilor in luna viitoare, ajungand la o reducere cumulata a serviciilor de 35% pe saptamana. Compania aeriana chineza Air China a afirmat ca virusul pneumoniei atipice a redus traficul de pasageri cu 20 de procente.
Pagubele economice ale virusului se raspandesc la fel de repede ca si boala. La inceputul saptamanii dealerii de diamante din Israel au declarat ca vanzarile de pietre slfuite catre Asia ar putea sa scada cu pana la 20 de procente din cauza sistarii vanzarilor din Hong Kong. raluca.mirescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO