Business Internaţional

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan: Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA afirmă că susţine democraţia din Taiwan, şi nu modificarea statului. La rândul ei, China avertizează că reunificarea este „ireversibilă”

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan: Preşedintele Camerei...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

02.08.2022, 19:22 184

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, a declarat marţi seară, la Taipei, că vizita sa are rolul de a susţine democraţia din Taiwan, cerând evitarea acţiunilor unilaterale de modificare a statutului teritoriului, însă Beijingul a avertizat că reunificarea este "ireversibilă".

Nancy Pelosi a fost întâmpinată pe Aeroportul Songshan din Taiwan de ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, şi de funcţionari de la Institutul American din Taipei (AIT), reprezentanţa diplomatică de facto a Statelor Unite.

"Vizita delegaţiei Congresului SUA în Taiwan onorează angajamentul ferm al Statelor Unite pentru susţinerea democraţiei active din Taiwan. Vizita noastră este doar una dintre numeroasele deplasări ale delegaţiilor Congresului în Taiwan şi nu intră în contradicţie în niciun fel cu politica de lungă durată a SUA, ghidată de Legea Relaţiilor cu Taiwanul din 1979, de Actele Comune SUA-China şi de Cele Şase Garanţii. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de modificare a statutului", a declarat Nancy Pelosi într-un comunicat transmis cotidianului The Washington Post.

Însă Ministerul de Externe de la Beijing a anunţat că se opune "ferm" şi condamnă vizita lui Nancy Pelosi la Taipei. "Vizita sa în Taiwan, indiferent de formă şi de motiv, reprezintă o provocare politică majoră. China nu va accepta acest lucru. Este vorba de o încălcare gravă a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Chinei", a subliniat Ministerul chinez de Externe, citat de postul CCTV.

"Reunificarea Chinei a intrat într-o etapă ireversibilă. Patria trebuie reunificată şi este destinată să fie unită. Nu contează cum susţin Taiwanul Nancy Pelosi ori alţii, nu contează cum limitează acţiunile Chinei, nu pot opri procesul istoric de reunificare a Chinei", a transmis, la rândul său, Oficiul guvernamental chinez pentru Afacerile Taiwanului, citat de cotidianul La Repubblica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO