Business Internaţional

Volkswagen nu isi va indeplini tinta de profit

12.07.2004, 00:00 14

Cel mai mare producator de automobile din Europa, Volkswagen AG, nu isi va atinge nivelul profitului previzionat, din cauza competitiei care a fortat compania sa extinda sistemul de discount din Europa si China, relateaza Bloomberg.
Purtatorul de cuvant al Volkswagen, Dirk Grosse-Leege a refuzat sa comenteze stirea, precizand ca situatia financiara a companiei va fi facuta publica pe 23 iulie. "Tot ce va pot spune este ca in cadrul grupului Volkswagen nu este nici o situatie de criza", a declarat Grosse-Leege intr-un interviu telefonic.
Reprezentantii Volkswagen, cu sediul in Wolfsburg, au afirmat ca se va pastra planul ambitios de a depasi profitul brut de anul trecut, de 3,1 miliarde euro. Aceasta tinta nu mai este realista, deoarece reducerile de preturi din Statele Unite, Europa si China au redus nivelul incasarilor, se arata in saptamanalul german Spiegel.
Peter Hartz, membrul consiliului de administratie care se ocupa de problemele cu personalul, s-a intalnit cu membrii consiliului muncitorilor, spunandu-le ca "situatia este grava", se arata intr-un articol al revistei Spiegel. Fabrica din orasul de origine al Volkswagen functioneaza la 70% din capacitate, ceea ce este insuficient pentru a asigura cele 176.000 de locuri de munca ale companiei, din Germania.
Vanzarile de anul acesta sunt "sub asteptari", productia fabricii din Wolfsburg fiind cu 67.000 de masini mai mica decat previzionau reprezentantii companiei, a declarat Hartz pentru reprezentantii angajatilor. Productia va fi oprita timp de doua saptamani, pe durata sarbatorilor de sfarsit de an, muncitorii fiind rugati sa isi ia timp liber, in compensatie pentru orele de munca peste program.
Actiunile companiei Volkswagen au pierdut 25% din valoare anul acesta, devenind titlurile cu cel mai scazut randament din cele care formeaza indicele bursier DAX 30. In aceeasi perioada, DAX 30 a scazut cu 1%.
Compania Moody's Investors Service a scazut ratingul Volkswagen pentru imprumuturile pe termen lung cu un nivel, la A3, invocand grijile referitoare la venituri si cash-flow. Si compania Standard & Poor's a redus ratingul datoriilor companiei, la A-, pe 15 iunie, din cauza"profitabilitatii in scadere".



alexandru.cerchez@zf.ro



 




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO