Business Internaţional

Vor fura criza energiei şi inflaţia Crăciunul în acest an?

Vor fura criza energiei şi inflaţia Crăciunul în...

Autor: Catalina Apostoiu

05.12.2022, 00:06 671

Criza energiei şi inflaţia îşi vor pune puternic amprenta asupra sărbătorilor de iarnă din acest an. În condiţiile în care criza energiei continuă, oraşele europene merg mai departe cu măsurile de economisire a electricităţii.

Drept urmare, luminiţele şi târgurile de Crăciun nu vor mai fi la fel de strălucitoare. Oraşele se stră­duiesc din greu să menţină spiritul festiv în contextul crizei costurilor de trai şi al războiului din Ucraina. De asemenea, din cauza preţurilor în creştere puternică, europenii îşi modifică obiceiurile de consum.

Milano, capitala economică a Italiei, s-a numărat printre primele oraşe italiene care au anunţat că îşi vor restrânge decoraţiunile de Crăciun pentru a economisi energie, potrivit The Local. Luminiţele de Crăciun vor fi pornite la patru

după-amiaza şi oprite la mijlocul nopţii. Lucrurile vor sta în general mai bine în Veneţia şi Florenţa, unde autorităţile au decis să menţină aranjamentele obişnuite, dar să înlocuiască luminile cu LED-uri.

În Germania, bradul de Crăciun din faţa biroului cancelarului Olaf Scholz din Berlin nu va mai fi ilumi­nat la fel de mult ca în anii anteriori.

Dublin, Lisabona şi Stockholm se numără de asemenea printre oraşele care vor limita durata luminiţelor de Cră­ciun, relatează Bloomberg.

Primarul Wroclaw din Polonia nu a trebuit să se gândească de două ori îna­inte de a decide să lumineze doar piaţa centrală în acest sezon în condiţiile în care oraşul s-ar putea confrunta cu facturi la energie de şase ori mai ridicate decât în mod normal.

Oraşele germane Regensburg, München şi Bamberg, unde târgurile de Crăciun sunt un magnet pentru turişti, şi-au scurtat perioada din zi când vor fi iluminate, scrie The Guardian.

Retailerii încearcă să inspire consumatorilor europeni un spirit festiv, însă schimbări de comportament legate de achiziţii sunt iminente în contextul inflaţiei.

În Ungaria, cei care se pregătesc să viziteze târgurile de Crăciun din Budapesta ar trebui să se pregătească pentru preţuri de groază, potrivit Daily News Hungary.

Conform estimărilor sindicatelor, oamenii vor petrece probabil într-un mod mai modest în acest an. Retailerii şi mallurile nu se aşteaptă la un trafic uriaş în timpul sezonului sărbătorilor de iarnă. Achiziţiile de haine noi sau dispozitive electrice şi-au pierdut din importanţă din cauza puterii de cumpărare limitate a consumatorilor.

În Polonia, consumatorii economisesc în principal în ceea ce priveşte calitatea, aproape jumătate dintre aceştia intenţionând să cumpere tot ce au nevoie pentru Crăciun, dar să se limiteze la cele mai ieftine produse, relevă un sondaj recent citat de Warsaw Voice.

În Germania, industria coletelor se aşteaptă la mai puţine livrări către consumatori în actualul sezon al sărbătorilor de iarnă comparativ cu anul viitor, cu inflaţia şi scumpirea energiei împingând în jos cererea, a anunţat asociaţia din industrie, BIEK, potrivit Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO