Business Internaţional

Votul pentru inculparea lui Donald Trump reflectă o societate americană polarizată, în timp ce preşedintele pare neatins

Donald Trump

Donald Trump

Autor: Catalina Apostoiu

20.12.2019, 00:05 925

După luni de anchete, audieri şi rapoarte şi acum un vot pentru punere sub acuzare, nu există practic nicio dovadă că dezvăluirile ar fi erodat susţinerea lui Trump.

Donald Trump a devenit al treilea preşedinte american inculpat după ce Camera Reprezentanţilor l-a acuzat în mod oficial de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, o decizie istorică ce va inflama tensiunile partizane într-o Americă profund polarizată, scrie Reuters.

Decizia Camerei Reprezentanţilor condusă de Democraţi pregăteşte terenul pentru un proces luna viitoare în Senatul controlat de Republicani, un teren mai „prietenos“ pentru Trump, în urma căruia se va hotărî dacă Trump va fi condamnat şi demis.

Preşedinta Camerei Nancy Pelosi a declarat după vot că va numi procurorii după ce va afla mai multe despre procedurile pentru procesul de la Senat. Aceasta nu a precizat când va trimite articolele către Senat.

Trump a negat orice nereguli şi a caracterizat ancheta lansată de Pelosi în septembrie drept o „vânătoare de vrăjitoare“.

Alegerea lui Trump a polarizat Statele Unite, divizând familiile şi prietenii şi făcând mai dificilă pentru politicieni găsirea unui teren comun în condiţiile în care aceştia au în faţă provocări majore cum ar fi ascensiunea Chinei şi schimbările climatice. Nu este clar dacă inculparea lui Trump îi afectează pe Democraţi, însă decizia nu pare să slăbească poziţia lui Trump.

După luni de anchete, audieri şi rapoarte şi acum un vot pentru punere sub acuzare, nu există practic nicio dovadă că dezvăluirile ar fi erodat susţinerea lui Trump, potrivit Washington Post.

Rata de popularitate a acestuia se situează la 43,3 %, cea mai ridicată din martie 2017.

Poate că lui Trump nu-i place statutul de al treilea preşedinte inculpat, dar acesta pare să aibă şanse solide de a fi reales.

Niciun preşedinte din istoria de 243 de ani a SUA nu a fost demis prin inculpare. Pentru aceasta ar fi necesară o majoritate de două treimi în Senat, însemnând că cel puţin 20 de Republicani ar trebui să se alăture Democraţilor în a vota împotriva lui Trump. Niciunul dintre aceştia nu au indicat că vor face acest lucru, potrivit Reuters.

Votul din această săptămână pentru inculparea lui Trump a fost doar ultima, dar fără îndoială şi cea mai importantă, dintr-o serie de controverse izbucnite în jurul turbulentei preşedinţii a mogulului imobiliar newyorkez.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO