Business Internaţional

Vrea ISIS să înceapă cel de Al Treilea Război Mondial?

Vrea ISIS să înceapă cel de Al Treilea Război Mondial?

Autor: Roana Rotaru

11.12.2015, 13:29 46915

Extremişti islamişti consideră că este obligaţia fiecărui musulman să-i ucidă pe americani şi pe aliaţii lor. Ideologia Statului Islamic se bazează pe ură şi pe distrugere, iar acţiunile lor arată că şi-ar dori să pornească cel de-Al Treilea Război Mondial  între „infideli” şi islamişti. Până acum, se pare că ISIS încercă să „ademenească” SUA să atace terestru şi să îşi aducă trupele militare în Siria şi Irak ca sa omoare cât mai mulţi americani, conform publicaţiei CNBC.

SUA nu poate ignora ameninţarea pe care o reprezintă ISIS. Acest lucru nu înseamă că ar trebui să trimită trupe terestre cu riscul ca ei să fie raşi de pe faţa Pâmântului. Washington are nevoie de o strategie de combatere a terorismului, care să fie bazată pe o mai bună înţelegera a ideologiei, a scopurilor şi a istoriei Statului Islamic.

ISIS este formată din fanatici religioşi, care au interpretat într-un mod deformat şi greşit Coranul, ca să îşi poată justifica crimele împotriva umanităţii, potrivit CNBC. Pe membrii ISIS îi leagă ura faţă de Occident şi faptul că ei se consideră nişte martiri.

Printre membrii Statului Islamic se mai numără şi foşti membri ai partidului lui Saddam Hussein, precum şi foşti militari irakieni care au mai participat la o luptă împotriva ocupaţiei armatei americane. Ei au văzut invazia şi ocupaţie trupelor americane ca pe strategie de a avea control asupra perolului lor, principala lor sursă de bogaţie, şi ca pe o încercare de a ocupa teritorile  musulmane. Ei au repins sprijinul SUA pentru  democraţie, pe care l-au văzut ca pe un cal troian prin care SUA îşi urmăreşte interesele.    

Administraţia Bush a crezut că războiul din Irak ar acţiona ca un catalizator pentru democraţia şi drepturile omului din Orientul Mijlociu. În schimb, nu au reuşit decât să încurajeze formare grupării extremiste şi să atragă mai mulţi duşmani împotriva Americii. Au inspirat o generaţie tânără să devină războinci în numele religiei, multe persoane alăturându-se ISIS.

Abu Bakr Al-Baghdadi, cel care sa s-a autoproclamat calif (monarh într-un stat musulman, locţiitor al profetului Mahomed pe Pământ) al Statului Islamic, a fost închis la o închisoare din Bagdad. Când a fost eliberat în 2009, califul şi-a avertizat colegii de închisoare americani că o să se revadă la New York.

Liderii extremişti urăsc SUA pentru că au distrus Irakul. Ei resping de asemenea implicarea Americii în regimurile din Golful Persic, care în ochii lor sunt niţte regimuri tiranice, corupte şi nelegiuite. Ei numesc SUA „duşmanul îndepărtat”, iar pe liderii arabi care colaborează cu occidental îi numesc „duşmanul din apropiere”, în special pe cei care exploatează resursele natura ale ţării lor.

Membrii Statului Islamic îi urăsc şi pe şiiţi, pe care îi consider nişte eretici josnici. Ei văd Guvernul Irakian, condus de Haider Al- Abadi, ca pe un guvern trădător. ISIS mai dispreţuieşte şi Iranul, un conflict care s-a amplicat odată ce Iran a stabilit un acord cu SUA privind armele nucleare. 

Administraţia Obama nu ma poate ignora ameninţarea ISIS, şi nu poate distruge Statul Islamic prin vorbărie sau doar prin bombardamente.Nici să creezi un zid în jurul ISIS nu este o strategie.

Ideologia teroriştilor are deja un efect devastator care destabilizat întreaga regiune. Statul Islamic a ajuns o bază de unde se planifică atacurile teroriste care au loc în Europa şi SUA.

David Philip, director a unui program care promovează pacea şi drepturile omului, de la Universitate Columbia, spune că  SUA ar putea să facă mai mult. El consider că o alternativă eficientă la a lansa trupe americane terestre este să susţină luptătorii locali din Irak şi Siria. „Kurzii din Iraq şi Siria sunt capabili şi determinaţi să distrugă ISIS. La fel şi câteva trupe de militanţi suniţi. Sprijinul pe care l-au primit până acum nu este suficient pentru a înlătura ISIS.  Ei au nevoie de arme ca să îşi facă treaba” a declarat el.

Pe de altă parte, presa internaţională a mai relatat că SUA i-a susţinut şi îi susţine în continuare pe luptătorii locali cu arme, dar lucrurile avansează anevois pentru că majoritatea luptătorilor locali vor să lupte doar de pe teritoriul lor şi nu sunt dispuşi să invadeze Statul Islamic.

„SUA ar trebui să furnizeze arme sofisticate şi muniţii, ar trebui să-şi intensifice eforturile de-ai instrui pe luptătorii locali . Ei au nevoie de un sprijin cât  mai mare din parte Forţelor Speciale americane, inclusiv observatori care să identifice ţinte. O intensificare a campaniei de atacuri aeriene ar mai scădea din presiunea ce vine din partea ISIS.” a conchis David Philips.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO