Business Internaţional

Warren Buffett are răspunsul perfect dacă nu vrei să investeşti în afacerea unui prieten

Warren Buffett are răspunsul perfect dacă nu vrei să...

Autor: Alexandra Cepăreanu

12.05.2018, 20:09 653

„Oracolul din Omaha” a recunoscut în cadrul întâlnirii anuale a acţionarilor companiei Berkshire Hathaway, pe data de 5 mai, că regretă că nu a investit în companiile Amazon şi Google. Unul dintre acţionari s-a ridicat şi a întrebat: Şimţi acelaşi lucru şi despre faptul că nu ai investit în Microsoft?, relatează Quartz.

Întrebarea a fost  corectă, dar momentul în care a fost adresată a fost unul straniu. Pentru că fondatorul Microsoft, membru al consiliului de administraţie al companiei Berkshire, şi Bill Gates se aflau la aproximativ 15 metri depărtare de dealul unde „Oracolul din Omaha” susţinea şedinţa.

„În anii trecuţi, este foarte clar - răspunsul este o prostie", a spus Buffett.

Foarte sceptic faţă de tehnologie, Buffett a mai spus că i-a luat prea mult timp să recunoască, că  gigantul Apple este o companie de produse de consum şi nu una tehnică.

Berkshire şi-a anunţat participaţia mică la Apple la începutul acestui an şi acum este al treilea cel mai mare acţionar al companiei.

Dar Microsoft nu va avea parte de o astfel de investiţie. Pe parcursul a mai multor zile, Buffett a spus că „ar fi o greşeală pentru Berkshire să cumpere acţiuni la Microsoft".

El adăugat că „dacă la o săptămână după, sau la o lună mai târziu, Microsoft are câştiguri mai mari decât se aşteptau analiştii sau dacă Microsoft face o achiziţie care ar aduce un profit mare, ar fi incorect, atât pentru Bill cât şi pentru mine, să împărţim totul egal”.

 

Povestea se verifică. Buffett şi Gates au o prietenie lungă şi strânsă. De aceea Buffett ar dori să evite tranzacţionarea privilegiată.

Acest lucru se întâmplă, de asemenea, să fie un exemplu bun de urmat când nu doriţi să investiţi în ideea de afaceri a unui prieten.

Deci, data viitoare când un prieten sau o cunoştinţă propune o astfel de investiţie, răspunsul marca Warren Buffett este „Aş investi bucuros, dar mă tem că vei avea prea mult succes. Îţi urez noroc, prietene!”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO