Business Internaţional

Warren Buffett, o legenda greu de egalat

21.11.2005, 18:49 36

La 75 de ani, Warren Buffett evita computerele si intrunirile lungi, insa succesul sau va fi greu de copiat, arata Financial Times.

Warren Buffett, investitorul miliardar, a primit in aceasta vara prin fax o scrisoare despre o companie de care nu auzise. Scrisoarea era semnata de un consilier al companiei Forest River Inc., un producator de automobile.

Lui Buffett i se propunea sa cumpere compania in schimbul a 800 de milioane de dolari. Lui Buffett i-a placut compania si s-a oferit s-o cumpere si sa-i permita lui Peter Liegl, fondatorul acesteia, sa continue sa o conduca. Dupa incheierea rapida a tranzactiei, in cadrul unei intruniri de numai 20 de minute, Buffett i-a spus lui Liegl sa nu se astepte sa-l vada mai des de o data pe an.

Buffett se bazeaza de decenii pe curaj si instinct pentru a conduce Berkshire Hathaway Inc. Modul in care acesta lucreaza in cadrul uriasei companii nu se aseamana deloc cu stilul de lucru al altor titani financiari. Isi petrece cea mai mare parte a unei zile singur in biroul sau, in care nu exista nici un computer, ia usor decizii legate de investitii, evita intrunirile si pe consilieri si nu solicita rapoarte frecvente din partea managerilor. Din cand in cand, isi suna brokerul si tranzactioneaza actiuni in valoare de 100 de milioane de dolari sau mai mult.

Cu cat inainteaza in varsta, cu atat stilul sau minimalist ridica importante semne de intrebare pentru Berkshire. Cum va fi succesorul sau capabil sa preia conducerea companiei cand cea mai mare parte a ADN-ului companiei se afla in mintea lui Buffett? Iar, in urma unei recente investigatii legate de o tranzactie controversata incheiata de o divizie a companiei, ar fi putut oare Berkshire sa evite problemele respective daca ar fi beneficiat de un stil diferit de management? Buffett spune ca nu are nici o intentie de a se retrage si nu doreste sa numeasca un succesor dinainte. Gates, directorul Microsoft si unul dintre membrii board-ului Berkshire, lauda stilul greu de imitat de management al lui Buffett.

Pe unii ii ingrijoreaza aceasta nesiguranta. In aprilie, Fitch Ratings a redus perspectiva legata de unele datorii ale companiei de la stabil la negativ. Donald Thorpe, analist Fitch, arata ca agentia "nu crede ca abilitatile lui Buffett pot fi usor inlocuite sau ca actualele strategii aplicate de companie cu privire la investitii vor putea fi sustinute in absenta acestuia". Desi imperiul sau s-a dezvoltat, Buffett sustine ca stilul sau a suferit foarte putine schimbari de-a lungul anilor. Acesta spune ca-si petrece cea mai importanta parte a zilelor de lucru citind si meditand. Da cateva telefoane, discuta cu cativa din sefii de filiale. Rar organizeaza intruniri.

Buffett, cu o avere personala neta de 43 de miliarde de dolari, se afla pe locul doi in topul celor mai bogati oameni din Statele Unite, dupa Gates. In urma celor 55 ani de activitate, Buffett este recunoscut drept unul dintre cei mai buni investitori din istorie, acesta castigand loialitatea actionarilor Berkshire si inspirand legiuni intregi de investitori ce incearca sa-l imite.

Buffett calculeaza ca din 1951 a obtinut un profit mediu anual de 31%, iar 1.000 de dolari investiti in Berkshire in 1965 ar valora aproximativ 5,5 milioane de dolari astazi. In ultimul deceniu, pretul actiunilor Berkshire s-a triplat. In ultimii ani, ritmul de crestere a companiei a fost mai lent, Buffett devenind mai atent la conditiile de piata.

Berkshire Hathaway, in cadrul careia detine 31%, este o afacere ampla si complexa. Detine pachete considerabile de actiuni in cadrul Coca-Cola, Wells Fargo si American Express. Are 42 de filiale in domenii variind de la inghetata pana la caramizi.

Buffett considera ca managerilor acestor filiale trebuie sa li se permita sa-si conduca operatiunile singuri si fara a se alinia la strategiile sau tintele companiei.

Aceasta abordare il distinge de alti directori executivi. Jack Welch, de exemplu, fost CEO al GE, a descentralizat managementul, insa isi monitoriza indeaproape managerii, ce trebuia sa atinga tinte precise.

Chiar si activitatea de investire a portofoliului de investitii in actiuni de 45 miliarde de dolari al companiei este mult mai putin sistematica decat in cazul majoritatii firmelor de investitii. Compania nu dispune de un comitet de investitii, iar Buffett nu se intalneste cu analistii si consilierii.

In ciuda marimii sale, Berkshire nu dispune de departamente de PR, relatii cu investitorii sau juridic.

Nu publica rapoarte trimestriale legate de castiguri si nu ofera estimari cu privire la castigurile viitoare. Sediul sau nu dispune decat de 17 angajati.

Departamentul de audit al companiei are un singur angajat, Rebecca Amick, in timp ce Mark Millard executa tranzactiile indicate de Buffett cu privire la portofoliul de obligatiuni in valoare de 25 de miliarde de dolari al companiei.

Marc Hamburg, directorul financiar al companiei, se ocupa de rapoartele financiare ale filialelor companiei si de rapoartele inaintate SEC.

De-a lungul anilor, nu toate investitiile Berkshire au dat roade, bineinteles. Insa, in momentul aparitiei unor probleme grave, Buffett isi abandoneaza stilul "hands-off", ca in cazul General RE.

In acest an, a fost lansata o ancheta legata de o tranzactie pe care General Re a incheiat-o in 2000 cu AIG. Se investigheaza daca AIG si-a manipulat rezultatele pentru a-i induce in eroare pe investitori si daca General Re stia de aceasta situatie. Buffett a declarat ca nu a fost la curent cu tranzactia, iar impotriva sa nu a fost lansata nici un fel de acuzatie.

Recent, la sfatul medicului sau, Buffett urmeaza un program de exercitii fizice trei zile pe saptamana, iar in ciuda faptului ca dieta sa include in mare parte hamburgheri si bauturi racoritoare, acesta declara intotdeauna ca se simte bine.

In ciuda tranzactiilor intense de fiecare zi, biroul lui Buffett nu este plin de analize. John Freund, brokerul sau din cadrul diviziei de operatiuni bancare de investitii a Citigroup Inc., spune ca atunci cand cumpara actiuni, Buffett nu acorda atentie unor factori ce determina deciziile altor investitori, cum ar fi climatul economic. "Nu asteapta sa vada ce face banca centrala pentru a incheia o tranzactie", spune Freund.

Buffett tine in mod voit lumea din afara departe de el, considerand ca acesta este singurul mod in care poate ramane "rational" ca investitor. Daca este interesat sa investeasca intr-o companie, studiaza singur datele financiare ale acesteia. "Mi-am creat un mediu bun. Tot ce trebuie sa fac este sa gandesc si sa nu ma las influentat de altii."

Anul acesta, numele lui Buffett a aparut printre cele ale potentialilor investitori in Dow Jones & Co., editorul acestui ziar. Buffett, a carui companie detine 18,1% in cadrul Washinton Post Co., refuza sa comenteze. Familia Bancroft, ce detine un pachet majoritar, a declarat ca firma nu este de vanzare.

Buffett, originar din Omaha, a invatat despre investitii sub tutelajul lui Benjamin Graham. A devenit broker in 1951, in cadrul Buffett-Falk, compania de brokeraj de actiuni a tatalui sau, inainte de a merge sa lucreze pentru Graham la New York, trei ani mai tarziu. In 1965, Buffett a obtinut controlul asupra Berkshire, o companie pe punctul de a se prabusi din Massachusetts. Curand, a achizitionat National Indemnity Cos., o companie de asigurari din Omaha, ce a conferit Berkshire active in valoare de 20 de milioane de dolari.

In deceniile urmatoare, Buffett a achizitionat cateva mari companii de asigurari, incluzand General Re si Geico. De asemenea, a achizitionat mai multe companii din domeniul productiei si retailului. O conditie legata de achizitionarea unei companii de catre Berkshire este ca managerii acesteia sa fie in stare sa ia singuri decizii, spune Buffett.

Buffett tinde sa pastreze anumite companii pe termen lung chiar daca situatia se complica. David Sokol, CEO al diviziei MidAmerican Energy a Berkshire, isi aminteste de replica pe care i-a dat-o Buffett dupa ce acesta ii daduse vesti nu prea bune. "Toti gresim", i-a spus Buffett.

"Daca nu faci greseli, nu poti lua decizii", spune Buffett.

Astfel de "judecati" ingreuneaza alegerea unui successor al lui Buffett. Se crede ca Ajit Jain, ce conduce divizia de reasigurari a National Indemnity, este unul din cei trei candidati pe care Buffett i-a recomandat board-ului. Foarte probabil, a spus Buffett, slujba sa va fi impartita in trei: un CEO care sa se ocupe de operatiuni, un director de investitii si un presedinte. Buffett refuza sa-l numeasca pe candidatul sau preferat la pozitia esentiala de CEO.

Succesiunea a reprezentat unul din subiectele celor mai aprinse discutii din cadrul board-ului, spun directorii. "Am amanat discutarea acestui subiect pana acum?", spune Charles Munger, vicepresedintele Berkshire, in varsta de 81 de ani si cel mai apropiat asociat al lui Buffett.

"Sansele de a avea un nou Buffett sunt nule", spune Munger. Totusi, acesta nu este de acord ca Berkshire va avea de suferit din aceasta cauza.

Buffett a permis acumularea unei sume cash de 40 de miliarde de dolari pentru ca nu a identificat oportunitati de investitii in ultimii ani. Unii investitori se indoiesc de faptul ca actionarii Berkshire vor sta linistiti stiind ca alta persoana decat Buffett dispune de o suma atat de mare sub forma de cash. Numerarul nu genereaza profit, iar unii investitori doresc ca banii lor sa fie investiti.

Este putin probabil ca orice succesor al lui Buffett va putea alege investitii sau achizitii in stilul lui Buffett.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO