• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.6906
  • Leu / USD5.0130
Business Internaţional

Xi Jinping scrâşneşte din dinţi: China avertizează SUA că va reacţiona sever la eventuala vizită a lui Nancy Pelosi în Taiwan

Xi Jinping scrâşneşte din dinţi: China avertizează SUA că va reacţiona sever la eventuala vizită a lui Nancy Pelosi în Taiwan

Autor: Mihai Draghici

20.07.2022, 00:27 61

Administraţia Chinei a avertizat, marţi seară, Statele Unite că va fi nevoită să reacţioneze "puternic" şi "determinat" dacă Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, va efectua o vizită în Taiwan, informează site-ul Axios.com.

"Partea chineză a transmis în mai multe rânduri poziţia sa severă în această privinţă. Ne opunem ferm oricărei forme de interacţiune oficială între Statele Unite şi regiunea Taiwan. O astfel de vizită ar încălca grav principiul politic «o singură Chină»", a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

"Dacă Statele Unite insistă să procedeze altfel, China va aplica măsuri puternice şi determinate pentru a-şi garanta suveranitatea şi integritatea teritorială. Statele Unite trebuie să îşi asume întreaga responsabilitate pentru consecinţele care decurg din această situaţie", a atras atenţia oficialul chinez.

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, intenţionează să se deplaseze cu o delegaţie în Taiwan în august, conform unor surse citate de cotidianul Financial Times. "Nu confirmăm şi nici nu negăm deplasările internaţionale, din cauza procedurilor de securitate", a declarat Drew Hammill, şeful cancelariei preşedintelui Camerei Reprezentanţilor.

China consideră Insula Taiwan, administrată în mod democratic, drept propriul teritoriu, iar în ultimii doi ani a intensificat presiunile militare şi diplomatice pentru afirmarea suveranităţii, generând furie la Taipei şi preocupări la Washington. Administraţia de la Beijing a avertizat că va trece la acţiuni severe dacă Taiwanul va face manevre în sensul independenţei sau dacă apar ingerinţe străine. În mai, Administraţia de la Beijing a transmis un avertisment adresat Statelor Unite, în replică la afirmaţiile preşedintelui Joseph Biden, care sugerase că Statele Unite ar putea apăra militar Taiwanul în cazul unei agresiuni a Chinei. Întrebat într-o conferinţă de presă organizată împreună cu premierul nipon Fumio Kishida, în luna mai, dacă Statele Unite sunt pregătite să apere Taiwanul, Biden a răspuns: "Da. Acesta este angajamentul pe care l-am făcut. Suntem de acord cu politica «o singură Chină», am acceptat-o, iar toate acordurile noastre pornesc de la această premisă. Dar ideea că Taiwanul ar putea fi luat cu forţa, acest lucru nu se poate, nu ar fi adecvat". Afirmaţiile preşedintelui american au părut a fi o modificare a liniei politice a Washingtonului, deşi Casa Albă a negat acest lucru.

Ministerul de Externe de la Beijing a exprimat "nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă" faţă de afirmaţiile lui Biden. "Nu trebuie să subestimeze nimeni determinarea noastră puternică, voinţa fermă şi abilitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. Nu vă poziţionaţi împotriva celor 1,4 miliarde de cetăţeni chinezi!", a atras atenţia atunci Ministerul chinez de Externe.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: -0,0182
Ieri: 4.9480
Azi: 5.0130
Diferență: -1,1477
Ieri: 5.0712
Azi: 5.6906
Diferență: 0,4253
Ieri: 5.6665
Azi: 5.0700
Diferență: -0,8584
Ieri: 5.1139