Business Internaţional

Zece tari sunt obligate sa inceteze exportul de caviar

05.01.2006, 17:54 17

Exportul global de caviar, icre de sturion care reprezinta una dintre cele mai profitabile produse din natura, a fost oprit din cauza conventiei internationale care obliga natiunile sa conserve speciile amenintate de disparitie, scrie The New York Times.

Suspendarea obliga natiunile semnatare sa anuleze importurile de produse din sturion. Acest lucru inseamna ca retailerii din vest vor putea sa vanda doar stocul de caviar deja importat. Dar, odata ce acesta se epuizeaza, consumatorii vor fi nevoiti sa achizitioneze caviar din fermele speciale, care este de obicei mai putin agreat. In orice caz, piata se va restrange.

Produsele din caviar, legale sau ilegale, se estimeaza ca valoreaza cel putin cateva sute de milioane de dolari in fiecare an. Privit ca un produs de lux in vest si printre noii imbogatiti din statele foste sovietice, pestele si icrele lui au devenit din ce in ce mai valoroase pe masura ce s-au rarit.

O specie exclusivista de caviar se comercializeaza cu peste 200 de dolari (168 de euro) pe uncie (28,35 grame), aproape dublu fata de pretul de anul trecut.

Restrictia se aplica celor 10 tari care exporta activ sturion: Azerbaidjan, Bulgaria, China, Iran, Kazahstan, Romania, Rusia, Serbia si Muntenegru, Turkmenistan si Ucraina. Conventia se refera doar la export, ceea ce inseamna ca pestele din fiecare tara poate fi inca vandut pe piata locala. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO