Business Internaţional

ZF LIVE. Autorităţile au pus ochii pe bănci. Bogdan Chiriţoiu, preşedinte al Consiliul Concurenţei: Suspectăm că ar exista o înţelegere pentru un ROBOR mai mare, deci rate mai mari plătite de clienţi VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

25.02.2024, 13:40 146

Consilul Concurenţei analizează o posibilă înţelegere între bănci pentru manipularea ROBOR-ului, care ar afecta direct pe cei cu rate. Conform legii, în cazul care suspiciunea se demonstrează, instituţiile de credit implicate vor fi obligate să plătească o amendă dată pe cifra de afaceri, subliniază Bogdan Chiriţoiu, preşedinte al Consiliului Concurenţei.

„Suspectăm că ar exista o înţelegere pentru un ROBOR mai mare, ceea ce s-ar transmite în dobâzi mai mari, deci rate mai mari plătite de clienţi. Dacă se va ajunge la amenzi, e clar că sumele vor fi foarte mari fiind date pe cifra de afaceri. Istoric, investigaţiile noastre se soldează cu amenzi”a declarat Bogdan Chiriţou, preşedinte al Consiliului Concurenţei, în cadrul emisiunii ZF Live, realizată cu sprijinul Orange Business.

În scenariul în care băncile implicate nu vor putea plăti din propriul buzunar amenzile, instituţia se va îndrepta către firmele care deţin creditorii din România, pentru penalităţi.

„Ce ne asigurăm e că dacă nu putem să găsim banii la firma din România, o vom lua de la firma -mamă. Nu am avut până acum situaţia în care firma din România să nu aibă destui bani în cont, încât să ne ducem la firma-mamă” a mai spus Chiriţoiu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO