Business Internaţional

Zincul si ceaiul, pariurile castigatoare pe piata materiilor prime

Zincul si ceaiul, pariurile castigatoare pe piata materiilor prime
08.02.2010, 23:05 71

In 2010, preturile resurselor naturale vor fi puternicinfluentate de evolutia pietelor financiare si de variatia cursuluide schimb, dupa ce in 2009 criza si-a pus amprenta si asupraacestui sector, scrie cotidianul francez Les Echos.

Cea mai buna evolutie in primele sase luni ale acestui an o voravea zincul si ceaiul, ale caror preturi vor creste cu 41%, urmatede cauciuc si plumb, cu un avans de 35% si respectiv 33%, potrivitestimarilor CyclOpe, grupul celor mai buni specialisti francezi indomeniul materiilor prime, in frunte cu Philippe Chalmin, profesorla Universitatea Paris Dauphine.

Cele mai multe resurse naturale vor avea o evolutie pozitiva,exceptie facand soia. Metalele pretioase, precum platina, argintulsi aurul vor avea o evolutie diferita. Pretul platinei va creste cu25%, cel al aurului cu 13%, iar la polul opus, cel al argintului cunumai 2% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Petrolulsi gazele naturale se afla intre resursele naturale cu cea mai bunaevolutie, cu plus 21% si respectiv 20%.

Optimism moderat in 2010

"Desi in prezent investitorii sunt optimisti, pentru 2010 estenecesar sa fim prudenti. Pietele au crezut ca isi vor reveni cumult inainte ca acest lucru sa poata deveni realitate si astfel eleau ajuns sa fie dependente de evolutia favorabila a economieichineze, mult mai vulnerabila pe viitor decat s-ar putea crede", aspus profesorul Philippe Chalmin.

"In mai multe sectoare apare un excedent de oferta, si, in modparadoxal, este exact acolo unde investitiile sunt necesare, cum arfi in agricultura, in conditiile in care pietele cerealelor au fostcele mai «deprimate»", a declarat Chalmin.

Potrivit lui, pietele resurselor naturale "nu vor avea oevolutie lina in 2010". Preturile vor fi influentate de ansamblulformat din "instabilitate si volatilitate extrema de pe pietelefinanciare".

Pietele financiare vor avea inca o data o influentaconsiderabila. "Dimensiunea monetara este esentiala", credeChalmin. "Cu exceptia aurului, in cazul caruia este evidentacorelatia cu cursul valutar, corelatia dintre pretul materiilorprime si evolutia dolarului este din pacate o realitate de caretrebuie sa tinem cont."

2009, un cosmar plin de invataminte

In ceea ce priveste cifrele aferente anului trecut, acestea nuprezinta situatia reala a evolutiei pietelor resurselornaturale.

"In 2009 piata a scazut cu o treime comparativ cu 2008, declinulfiind de 37% in cazul petrolului, de 25% pentru cupru si 35% pentrualuminiu. Singurele produse care au avut o evolutie favorabila aufost zaharul (35%), ceaiul (33%), cacaua (11%) si aurul (11%)", aconcluzionat Philippe Chalmin. Aurul a fost considerat de multi ceamai sigura investitie a anului trecut. In luna decembrie a lui2009, pretul aurului a urcat la un nivel record de 1.215 dolari peuncie (aproximativ 43 de dolari pe gram).

Membrii grupului de specialisti francezi nu isi ascundnemultumirea la intalnirea cu noii intrati pe piata, cuspeculatorii, care sunt actori orientati pe termen scurt. Acestiaau amenintat in mai multe randuri echilibrul stabilit intreproducatori si consumatori. Desi au devenit puternici, prezentaspeculatorilor este necesara.

"Nu este rau sa ne amintim ca pretul materiilor prime esteinfluentat de mai multi factori, de mai multe tipuri de logica: ceafundamentalista (raportul cerere-oferta de pe piata fizica), cea amonedelor in care sunt cotate, de regula dolarul, si, in cele dinurma, de cea a speculatorilor de pe piata financiara", sunt deparere specialistii CyclOpe.

Urmeaza o criza a petrolului

Sir Richard Branson, fondatorul Virgin Group, alaturi de altioameni de afaceri de top vor trage un semnal de alarma spunand cain urmatorii cinci ani va avea loc o criza a petrolului, scrie TheGuardian. Fondatorul Virgin Group, ale carui companii din domeniulferoviar, aerian si turism sunt sensibile la evolutia pretuluiproduselor energetice, va anunta ca aceasta criza ar putea fi chiarmai grava decat actuala criza financiara. "In urmatorii cinci anivom fi victimele unei noi crize - criza petrolului. De aceastadata, avem sansa sa ne pregatim din timp. Provocarea consta infaptul ca trebuie sa utilizam in mod eficient timpul pe care ilavem la dispozitie", sustine Branson. "Mesajul nostru catre guvernesi catre mediul de afaceri este clar: actionati acum", a declaratel. "Nu lasati criza petrolului sa ne prinda cu garda jos, asa cuma facut criza financiara."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO