Business Internaţional

Zona euro îşi cimentează poziţia de motor al creşterii globale

Planurile BCE privind retragerea stimulentelor ar putea să nu fie gata până în decembrie

Planurile BCE privind retragerea stimulentelor ar putea să nu fie gata până în decembrie

Autor: Catalina Apostoiu

04.09.2017, 00:06 603
Datele robuste au fost publicate vineri, la finalul unei săptămâni în care moneda euro a atins un maxim pe doi ani şi jumătate în raport cu dolarul şi chiar şi ţări din zona euro cu performanţe economice mai slabe au dat semne de soliditate economică, potrivit Financial Times.

Indicele solid PMI pentru sectorul manufacturier calculat de HIS Markit va reprezenta o veste bună pentru strategii Băncii Centrale Europene înaintea reuniunii din această săptămână, în care vor discuta despre restrângerea treptată a programului de stimulente economice de 2.000 de miliarde de euro.

Indicele a avansat la 57,4 în august, de la 56,6 în iulie, unul dintre cele mai ridicate niveluri din 2011.

Chris Williamson, economist la HIS Markit, arată că deşi exporturile ar putea fi afectate de aprecierea euro, noile date indică faptul că firmele din zona euro „se aşteaptă în general ca actuala perioadă de creştere solidă să continue“. Indicele sugerează de asemenea că strategii BCE au anticipat corect că redresarea regiunii se generalizează.

Strategii BCE sunt preocupaţi de aprecierea euro, însă în condiţiile în care datele economice indică în continuare o redresare solidă şi o creştere a inflaţiei în august, aceasta nu este aşteptată să aibă o importanţă majoră în discuţiile din această săptămână.

„Moneda euro mai puternică nu ar trebui să afecteze planurile de retragere a stimulentelor“, spune Frederik Ducrozet, economist la Pictet Wealth Management.

BCE are un calendar strict pentru deciderea viitorului programului său de achiziţii de obligaţiuni şi totuşi este posibil ca o decizie în acest sens să nu fie luată până la şedinţa din decembrie, lună în care ar trebui să expire actualul program, potrivit unor oficiali din zona euro citaţi de Bloomberg.

Astfel, investitorii ar avea doar aproximativ 10 zile la dispoziţie pentru a-şi stabili noile strategii.

O decizie atât de târzie ar putea pune pieţele pe jar, împingând în sus moneda euro şi randamentele obligaţiunilor.

Oficialii sunt conştienţi de riscurile unei astfel de decizii, două dintre sursele citate de Bloomberg spunând că aceştia nu ar trebui să-i ia pe investitori prin surprindere nedezvăluind niciun fel de detaliu privitor la viitorul QE până la ultima şedinţă de politică monetară a anului. Acest lucru sugerează că BCE ar putea încă să emită semnale privitoare la planul său legat de achiziţiile de active după una sau ambele şedinţe viitoare. Un purtător de cuvânt al băncii centrale a refuzat să comenteze.

Până acum, BCE a evitat să includă subiectul privitor la viitorul QE pe agenda consiliului guvernator.

La şedinţa din iulie, banca a decis începerea discuţiilor „în toamnă“, dar chiar şi atunci a ales să nu precizeze dacă acest lucru înseamnă şedinţa din 7 septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO