• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.6284
  • Leu / USD5.0679
Business Travel

Grecia presează Uniunea Europeană să adopte paşapoartele de vaccinare, într-un nou efort de a-şi resuscita economia. Ministrul turismului: „Trebuie să ne mişcăm mai repede”

Grecia presează Uniunea Europeană să adopte paşapoartele de vaccinare, într-un nou efort de a-şi resuscita economia. Ministrul turismului: „Trebuie să ne mişcăm mai repede”

Industria turismului reprezintă circa 20% din PIB-ul Greciei

Autor: Eduard Ivanovici

23.02.2021, 13:22 243

Ministrul turismului din Grecia le-a transmis liderilor Uniunii Europene să accepte mai repede ideea conform căreia certificatele de vaccinare ar putea permite reluarea normală a călătoriilor de-a lungul continentului, pe măsură ce Atena speră să repare o industrie care a simţit din plin impactul generat de pandemie, transmite Financial Times.

„Uitându-mă la reacţia unor ţări la propunerile privind certificatele de vaccinare, observ că există o cantitate mare de obtuzitate. Trebuie să acţionăm acum (...) Trebuie să ne mişcăm mai repede”, spune ministrul Harry Theocharis.

Introducerea paşapoartelor de vaccinare care le-ar putea oferi posibilitatea călătorilor de a trece graniţele ţărilor europene va fi discutată în cadrul unui summit UE de joi, 25 februarie.

Ideea a fost lansată încă de luna trecută, însă liderii blocului comunitar rămân divizaţi, iar adoptarea propunerii rămâne în continuare improbabilă deoarece ar putea crea un sistem discriminator în ceea ce priveşte drepturile de călătorie ale cetăţenilor.

Turismul este vital pentru economia Greciei, reprezentând aproape o cincime din produsul intern brut (PIB) al ţării. În ciuda redeschiderii parţiale de vara trecută, restricţiile de circulaţie au şters circa 4% din PIB-ul Greciei, estimează Organizaţia Naţiunilor Unite, de vreme ce veniturile hotelurilor şi centrelor de agrement au suferit un declin de circa 66%.

Grecia se bazează în mare parte pe turiştii străini, în condiţiile în care populaţia domestică este mică şi constrânsă din punct de vedere financiar în urma crizei datoriilor din 2008. Germanii reprezintă cel mai mare număr de turişti internaţionali care vizitează Grecia, cu 4,4 milioane de vizite în 2018, potrivit OCDE.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0506
Ieri:
Azi: 5.0679
Diferență: 1,1496
Ieri:
Azi: 5.6284
Diferență: -0,5934
Ieri:
Azi: 5.1569
Diferență: 0,4578
Ieri: