♦ „Terenul agricol din România este unul dintre cele mai bune active în care să investeşti pentru că, printre altele, nu se deteriorează în timp dacă este cultivat corespunzător şi fermierul are grijă de el. Când un fermier cumpără teren agricol el, de fapt, îşi cumpără activul de bază pentru a face producţie“.
Piaţa tranzacţiilor cu terenuri agricole mari din România a înregistrat un număr de opt tranzacţii în primul semestru al anului 2023, ce au totalizat 390 de hectare, în valoare de 15 milioane de lei (circa 3 mil. euro), potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Ministerul Agriculturii, care avizează toate tranzacţiile cu terenuri agricole ce depăşesc 30 de hectare. Mai mult, spre deosebire de anii anteriori, terenurile au fost cumpărate exclusiv de antreprenori români.
„În primul rând, avem factorul care se numeşte logistică (pentru care s-au vândut terenuri agricole – n. red.), iar dacă cele 30 de hectare, de exemplu, nu sunt conectate la fluxul operaţional au, implicit, un cost mai mare de exploatare. Apoi, persoanele fizice care au cumpărat cred că sunt capitalizate şi au luat teren pentru lichiditate“, a explicat analistul Cezar Gheorghe.