CM Brazilia 2014

Analiză ZF. Fermierii români au ieşit la cumpărături de terenuri agricole mari fie prin firmele lor, fie ca persoane fizice. Cine finanţează achiziţii de 1 mil. euro pe o întreprindere individuală?

Analiză ZF. Fermierii români au ieşit la cumpărături...

Autor: Florentina Niţu

22.07.2023, 11:20 8233

„Terenul agricol din România este unul dintre cele mai bune active în care să investeşti pentru că, printre altele, nu se deteriorează în timp dacă este cultivat corespunzător şi fermierul are grijă de el. Când un fermier cumpără teren agricol el, de fapt, îşi cumpără activul de bază pentru a face producţie“.

Piaţa tranzacţiilor cu terenuri a­gricole mari din România a în­registrat un număr de opt tran­zacţii în primul semestru al anu­lui 2023, ce au totalizat 390 de hectare, în valoare de 15 mi­­lioane de lei (circa 3 mil. euro), potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Ministerul Agri­culturii, care avizează toate tranzacţiile cu terenuri agricole ce depăşesc 30 de hectare. Mai mult, spre deosebire de anii anteriori, terenurile au fost cumpărate exclusiv de antreprenori români.

„În primul rând, avem factorul care se numeşte logistică (pentru care s-au vândut terenuri agricole – n. red.), iar dacă cele 30 de hectare, de exemplu, nu sunt conectate la fluxul operaţional au, implicit, un cost mai mare de exploatare. Apoi, persoanele fizice care au cumpărat cred că sunt capita­lizate şi au luat teren pentru lichiditate“, a explicat analistul Cezar Gheorghe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO