Companii

20 de ani de capitalism: Ovidiu Tender a tras primul loz castigator cu o sala de bingo. Grupul sau ruleaza acum 250 mil. dolari

20 de ani de capitalism: Ovidiu Tender a tras primul loz castigator cu o sala de bingo. Grupul sau ruleaza acum 250 mil. dolari
07.06.2009, 15:51 1095

"Oricum, nici vremurile destul de tulburi nu-ti lasau loc sa tegandesti pe termen foarte lung. Existau investitii straine putine,o cultura manageriala primitiva si o reticenta paguboasa in ceea cepriveste initiativele private. Ulterior, spre sfarsitul anilor '90,lucrurile au inceput sa se schimbe, prin inceperea programelor maiample de privatizare. Atunci ca si acum am avut o idee foartelimpede: aceea de a prelua societati cu dificultati si de a lerentabiliza in cel mai scurt timp posibil", spune Tender.

Dupa mici afaceri care l-au lansat in businessul local siregional, omul de afaceri a ajuns in cei 20 de ani de capitalism aiRomaniei sa controleze un holding la care lucreaza 10.000 de oamenisi care invarte anual afaceri de 250 de milioane de dolari.
"Am terminat Facultatea de Mine din Petrosani, dar nu amprofesat niciodata ca inginer in domeniu. Norocul m-a purtat catreo industrie care nu avea nicio legatura cu ce facusem inainte, asaca am ajuns seful unui restaurant - unitate de alimentatie publica, cum senumeau pe atunci. Am invatat destul de multe acolo, mai aleslucruri legate de relatia cu oamenii. Era si un alt tip de sistem,alte atitudini de consum, dar oricum mi-a prins bine. A fost foarteinteresant", isi aminteste Tender.
Banii cu care a plecat la drum au fost economiile personaleacumulate in perioada comunista, care oferea putine alternative deconsum.
"Economiile personale si lipsa alternativelor de investitiisau consum din timpul regimului trecut au fost decisive in a-miputea alcatui un capital prin care sa pot incepe o afacere."
Lansarea propriu-zisa in afaceri a lui Ovidiu Tender a avutloc imediat dupa revolutie, cand, la fel ca multi altii, si-adeschis propria microintreprindere care se ocupa cu turismul inIugoslavia.
"Am reusit astfel sa achizitionez la scurta vreme douaautocare, care m-au ajutat destul de mult", spune Tender.
Primul milion a venit dintr-o sala debingo
"Apoi, am intrat intr-un alt tip de afaceri la inceputulanului 1991, prin deschiderea unui salon de bingo, alaturi de nisteparteneri spanioli care aveau experienta in domeniu. Nu se plateaimpozit pe profit, era o perioada destul de romantica si frumoasa",isi aminteste Ovidiu Tender. Banii au inceput sa curga de altfeldupa inceperea afacerilor in domeniul enterteinment-ului, desprecare omul de afaceri spune ca i-au adus si primul milion.
"Americanii spun ca poti sa-i intrebi orice, cu exceptiadetaliilor legate de primul milion de dolari. Eu va pot spune cutoata deschiderea ca primul milion de dolari a fost obtinut, maimult sau mai putin, in urma afacerilor din domeniulentertainment-ului. Orice antreprenor cauta profitul, indiferent dedomeniul de activitate. Din acest punct de vedere, am incercat saidentific acele oportunitati care imi pot maximiza investitiile,fie ca domeniul este cel farmaceutic, energetic sau transporturi",recunoaste Tender.
A dat energia si asigurarile pe avioane si extindereain Serbia
Holdingul Tender SA a suferit schimbari semnificative in aniianteriori crizei, omul de afaceri reducandu-si expunerea fata desectorul energetic, care i-a adus profituri insemnate in trecut, siachizitionand companii in mai toate sectoarele de activitate.
Mai bine de jumatate din firmele care compun holdingul TenderSA nu existau in urma cu un an sau doi.
"Am incercat sa-mi diversific afacerile in toate domeniilepentru a diminua riscul, dar dupa cum s-a vazut criza le-a lovit petoate in acelasi timp", spune Tender.
Printre companiile vandute de Tender in ultimii ani se numarafirma Caromet Caransebes, firma specializata in constructiimetalice, asiguratorul Ardaf Bucuresti (ARDF) si Atlas Gip Ploiesti(ATGJ).
Omul de afaceri a luat in 2007 circa 35 milioane euro pe unpachet de 56% din actiunile Ardaf si la jumatatea anului trecut avandut pachetul majoritar al Atlas Gip cu 16,6 milioane euro.
Banii incasati din aceste tranzactii, dar si profiturilerecord inregistrate de companiile din portofoliul propriu, care in2007 s-au cifrat la 50 milioane euro, au reprezentat principalasursa pentru achizitiile care au urmat.
Astfel, Tender a cumparat mai apoi Jetran Air, specializata ininchirierea de avioane, cu circa 45 milioane de dolari, precum simai multe activitati in Serbia, din domeniul farmaceutic, turism,prelucrarea tutunului, telecomunicatii si constructiimetalice.
Printre companiile mai cunoscute din grup se numaraProspectiuni Bucuresti (PRSN), care se ocupa cu prospectareageologica in domeniul energetic, si producatorul de generatoare deaburi Vulcan Bucuresti (VULC).
Prospectiuni era cea mai mare companie listata pe piata RASDAQin vara anului 2007, cand a atins o capitalizare maxima de 388milioane euro. In prezent, capitalizarea companiei a ajuns la numai27 milioane euro.
In domeniul energiei, Tender mai detine firma Fecne SA, careproduce vase sub tensiune, companie care anul trecut a adusgrupului cel mai mare profit.
Upruc CTR Fagaras, o alta firma din grupul Tender, estespecializata in componente metalice pentru industria chimica sipetrochimica.
Omul de afaceri mai detine companii si in domeniulconstructiilor, precum Nuclear Montaj si ICSH Hunedoara (ICSH),specializate pe constructii industriale si civile, respectiv SIRTDSA si Talc Dolomita (TALD), cu activitati pe constructii dedrumuri. Pe domeniul agriculturii, omul de afaceri detine firmaAgrosem SA.
Cifra de afaceri agregata a grupului a ajuns anul trecut la250 milioane de dolari, in crestere cu 13,6% fata de 2007, cand s-aridicat la 220 milioane de dolari.
Profitul net al firmei Tender SA, care controleaza companiiledetinute de omul de afaceri in tara, mai putin activitatile dinSerbia, s-a redus substantial, de la circa 50 mil. euro in 2007 la15,1 mil. lei (4,1 mil. euro) anul trecut, pe fondul scaderiiprofitabilitatii Prospectiuni. Aceasta din urma a inregistrat in2008 un profit net de doar 3 mil. lei, fata de un castig record de54 mil. lei (15,2 mil. euro) obtinut cu un an in urma.
Pentru acest an omul de afaceri estima o stagnare a afacerilorgrupului, la 250 milioane de dolari.
Restructurarile sunt lucrul la care se pricepe cel maibine
Omul de afaceri spune ca se pricepe cel mai bine in a preluacompanii aflate in dificultate si a le restructura cat mai rapidpentru a le vinde la un pret superior.
"Am pus pe picioare niste afaceri care pareau compromise siimi place sa cred ca am facut-o bine. Uitati-va, de pilda, laVulcan, dar se pot da mai multe exemple. A mers ani de zile inpierdere, fara nicio perspectiva, iar acum este un competitorrecunoscut pe piata europeana", spune Ovidiu Tender.
Vulcan Bucuresti (VULC), care produce generatoare de aburi, araportat pe anii 2006-2007 pierderi record, care au cumulat 32,1mil. lei (circa 9 mil. euro).
Dupa ce a adus expati care sa-i conduca afacerea, Vulcan ainregistrat in 2008 o explozie a afacerilor, acestea majorandu-sede peste doua ori si ajungand la 91,3 mil. lei (24,8 milioane deeuro), fapt ce i-a permis sa revina pe profit, cu 2 milioane delei.
Atlas Gip (ATGJ) este o alta companie pe care Tender arestructurat-o si pe care a vandut-o mai apoi la un pret cu multpeste cel la care o achizitionase.
Omul de afaceri a preluat firma de carotaj de la stat in 1999cu 6 mld. de lei vechi (aproape 400.000 de dolari) si a vandut anultrecut pachetul majoritar al Atlas Gip catre americanii de laWheaterford pentru suma de circa 21,5 milioane de dolari (16,6milioane de euro).
Randamentul din aceasta afacere este unul impresionant, Tenderscotandu-si de 55 de ori banii investiti initial.
Pe fondul acumularii de datorii, in 2004 Atlas Gip a intrat instare de insolventa si a fost deschisa procedura de faliment. De laacea data insa compania a inregistrat profituri consistente, faptce i-a permis sa iasa din procedura de reorganizare in care se aflasi sa-si plateasca datoriile.
Profitabilitatea Atlas Gip a atins punctul maxim in 2008, candfirma de carotaj a raportat un castig net de 6,6 milioane euro(24,2 milioane de lei) la o cifra de afaceri de 29,9 milioane deeuro (110 milioane de lei).
Expatii ii dezvolta afacerile pestehotare
Tender si-a schimbat anul trecut modelul de management algrupului pe fondul schimbarii structurii de business in conditiilediversificarii gamei de activitati spre care s-a orientat acesta siextinderea principalelor activitati in strainatate.
"Am structurat businessul in functie de domeniile deactivitate: Vulcan International manageriaza companiile dindomeniul energetic, Grup Imobiliar Trustee se ocupa de real estate,exista o divizie de constructii care include toate tipurile deconstructii (civile, infrastructura, industriale), avem o diviziecare se ocupa de industria extractiva si o divizie pentru afaceriledin agricultura", spune Ovidiu Tender.
Vulcan International este condusa de niste austrieci care aupreluat managementul firmei autohtone Vulcan Bucuresti, principalulobiectiv al acestora fiind incheierea de parteneriate cu firme dinstrainatate.
In ceea ce priveste firma de prospectare geologicaProspectiuni Bucuresti, omul de afaceri vrea sa extinda activitateaacesteia prin deschiderea mai multor reprezentante in tari dinOrientul Mijlociu, printre care se numara Iran, Siria, Egipt,Maroc, Dubai, Turcia, Irak si Libia. Alte destinatii pentrureprezentantele Prospectiuni sunt India, Trinidad, Ecuador,Namibia, Venezuela si Mauritania.
Tender a adus de curand la conducerea Prospectiuni expatispecializati in domeniu, pozitia de CEO al companiei fiind luata deamericanul Gehrig Schultz.
El a ocupat anterior pozitia de vicepresedinte al PGS Onshore,una dintre cele mai importante companii de prospectare siprelucrare de date din lume.
Activitatea financiara a companiei a fost data pe manabritanicului Simon Wagner, care a devenit director financiar alProspetciuni.
Tim Branch a fost numit vicepresedinte pentru dezvoltareaafacerii, el ocupand anterior pozitia de director executiv alPetroleum GeoServices din Moroc.
Prospectiuni incearca sa aduca laolalta cei mai buni oamenidin industrie pentru a se extinde la nivel international si acreste afacerile companiei prin intrarea pe piete straine. Cred cavom vedea rezultatele noii echipe manageriale intr-un termenrelativ scurt", spune Tender.
Ce spune despre
Primul milion de dolari:
Americanii spun ca poti sa-i intrebi orice, cu exceptiadetaliilor legate de primul milion de dolari. Eu va pot spune cutoata deschiderea ca primul milion de dolari a fost obtinut, maimult sau mai putin, in urma afacerilor din domeniulentertainment-ului.
Unde tine sedintele de strategie
Sedintele de strategie au loc la sediul Tender din Timisoara,dar si la Bucuresti, in functie de problemele discutate. Cele douaorase reprezinta polii strategici pe care s-au dezvoltat afacerilegrupului.
Consilierii sai
Nu am avut consilieri specializati pe probleme de business,dar am incercat sa ma inconjor de specialisti de top, in functie dedomeniul de activitate al afacerii. Cum Tender SA are investitiicare merg de la agricultura la prospectiuni sau industrieenergetica, imi era aproape imposibil sa fac fata singur.
Cum face In prezent businessul
Singurul lucru schimbat este accesul tot mai dificil lafinantare, dar am trecut si prin ani mai grei, asa ca nu avemmotive foarte mari de ingrijorare. Totusi, acum incercam oextindere a companiilor din portofoliu, in special Prospectiuni siVulcan, care au inceput sa castige din ce in ce mai multe contracteinternationale.
Cine sunt partenerii de afaceri
Am incercat sa intru in afaceri pe cat posibil ca singuractionar. Sigur, de multe ori am preluat diverse societati listatecu actionari minoritari, vezi Prospectiuni sau Vulcan, dar nu amavut niciun fel de probleme, iar lucrurile au mers destul de binedin acest punct de vedere. Partenerii propriu-zis sunt membriiconsiliului de administratie din Tender SA

La 20 de ani de capitalism ZIARUL FINANCIAR aduce inprim plan pe cei care au influentat economia prin afacerilecreate.

Votati aici oamenii careprin ideile, cunostintele, prin munca si prin norocul lor audevenit cei mai puternici oameni de afaceri autohtoni.

ZIARUL FINANCIAR il va premia in cadrul Galei ZF 2009 pe celcare va aduna cele mai multe voturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO