Companii

400 de creditori cer 30 mil. euro de la reteaua intrata in insolventa SPAR

400 de creditori cer 30 mil. euro de la reteaua intrata in insolventa SPAR

Operatorul local al SPAR este primul mare retailer alimentar intrat in insolventa

20.10.2009, 23:32 44

Pe lista creditorilor retelei SPAR detinuta de fratii Ioan siFloare Cuc din Arad s-au inscris aproximativ 400 de companii, bancisi institutii ale statului, care cer in total 136 mil. lei (32 mil.euro) de la retailer, potrivit datelor furnizate de administratoruljudiciar al companiei.

SPAR, cu sediul in Arad, a intrat in insolventa in urma cuaproape trei luni, la cererea actionarilor.

Printre cei mai mari creditori se numara bancile UnicreditTiriac Bank si ING, care au cerut fiecare aproximativ 8 mil. lei dela operatorul retelei pentru restantele acumulate. Listacreditorilor, trimisa catre ZF de mai multi furnizori ai SPAR,urmeaza sa fie depusa in varianta finala la Tribunalul Arad in lunadecembrie, dupa ce vor fi solutionate contestatiile, iar lainceputul lui 2010 ar putea fi aprobat planul de reorganizare alretelei intrate in insolventa.

SPARopereaza in acest moment 16 supermarketuri, dupa ce in septembrie arenuntat la patru spatii prin vanzarea francizei catre uninvestitor din Brasov.

Anul trecut operatorul SPAR a raportat o cifra de afaceri de 44mil. euro.

Businessul din distributie este si el expus

Pe lista creditorilor se afla si compania Astral Impex, cel maimare business al fratilor Cuc, cu o expunere de 40 mil. lei (9,3mil. euro). Astral Impex este unul dintre cei mai maridistribuitori ai produselor Philip Morris si Kraft Foods inRomania, anul trecut acesta raportand o cifra de afaceri de 635,7mil. lei (172,6 mil. euro), in crestere cu 13% fata de 2007. Inacelasi interval, profitul net al companiei s-a redus la mai putinde jumatate, pana la valoarea de 1,3 mil. lei (0,35 mil. euro),conform datelor de la Ministerul de Finante.

"Astral Impex este garant pentru credite luate de operatorulSPAR de la banci si alti creditori. In procedura insolventeicreditorii care au luat garantii pentru creditele date au de alesintre a se indrepta catre debitor sau catre garant", au explicatreprezentantii administratorului judiciar al SPAR SRL.

Actionarii SPAR si Astral Impex nu au transmis comentarii peacest subiect pana la inchiderea editiei.

In septembrie, fratii Cuc au renuntat la patru magazine din AlbaIulia si Sfantu Gheorghe prin cedarea spatiilor si vanzareafrancizei pentru brandul de retail SPAR catre un investitor dinBrasov. Aceasta miscare a adus lichiditati in firma, pe langa celerealizate din activitatile curente ale retelei, insa cea mai simplasi mai rapida solutie in reorganizare este atragerea unui nouactionar in companie care sa poata face o infuzie de capital, aumai spus reprezentantii administratorului judiciar.

Cei doi actionari ai SPAR au deschis singuri procedura dereorganizare a retelei de supermarketuri in luna august, la maiputin de un an de la finalizarea fara rezultat a negocierilor devanzare a retailerului catre un fond strain de investitii.

In a doua jumatate a lui 2008, fratii Cuc ajunsesera lanegocieri avansate cu un fond strain de investitii, Argus Capital,pentru vanzarea unui pachet de 49% din reteaua SPAR, potrivit unorsurse din piata citate in octombrie anul trecut de ZF. Reteauafusese evaluata, conform aceleiasi surse, la 26 mil. euro, avand laacea data 17 magazine operationale. Criza financiara i-a determinatinsa pe reprezentantii fondului de investitii sa renunte laplanurile de achizitie a retelei SPAR, in decembrie 2008.

Iau in calcul cedarea mai multor magazine

Fratii Cuc nu au confirmat pana acum informatiile despreplanurile de vanzare a retelei din 2008, insa la finele luiseptembrie au anuntat ca sunt deschisi parteneriatelor cu altiinvestitori interesati sa intre in sistemul de franciza al SPAR."Actualele magazine SPAR pot fi predate in franciza unorinvestitori care sunt interesati de franciza SPAR", au declaratpentru ZF actionarii retelei. Acestia au mai mentionat ca nu esteexclusa extinderea retelei SPAR in urmatoarea perioada prininvestitii proprii.

Ioan si Floare Cuc au cumparat licenta SPAR de la companiaolandeza cu acelasi nume in 2005, ceea ce le permite acum sa vandala randul lor altor investitori franciza pentru acest brand deretail.

Miza pe retail: 25-30 mil. euro

Primul magazin SPAR pe piata locala a fost deschis la jumatatealui 2006, la Arad. Fratii Cuc au extins puternic reteaua pana inacest an, ajungand in mai putin de trei ani la 21 de magazine cu osuprafata totala de vanzare de peste 20.000 de metri patrati siafaceri de 44 mil. euro. Reteaua avea in 2007 un numar mediu de 717angajati.

SPAR a fost insa printre primii retaileri alimentari de top caresi-au diminuat suprafata de vanzare, pe o piata care continua sa sedezvolte, insa intr-un ritm mai lent in acest an.

Astfel, compania anunta la inceputul anului inchidereasingurului hipermarket din retea, la Targu-Mures, in care investise3,6 mil. euro, la circa doi ani de la deschidere.

Investitiile actionarilor in dezvoltarea SPAR pot fi estimate lapeste 25-30 mil. euro.

Operatorul local al SPAR este primul mare retailer alimentarintrat in insolventa de la declansarea crizei economice. In urmaintrarii in insolventa, planul de reorganizare care ar puteareaduce reteaua pe linia de plutire, gandit de catre actionari, areacum nevoie de votul celor aproximativ 400 de creditori pentru aputea fi implementat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO