Companii

Abilito Capital: Afacerile antreprenorilor, in vizorul fondurilor de private-equity

Abilito Capital: Afacerile antreprenorilor, in vizorul fondurilor de private-equity
26.09.2007, 13:57 274

Fondurile de private-equity se uita in prezent la companii cu o valoare de piata cuprinsa intre 5 mil. euro si 30 mil. euro, in conditiile in care numarul companiilor mari, cu o valoare de peste 100 mil. euro, care sa devina posibile tinte de achizitie este din ce in ce mai redus, este de parere Mihai Sfintescu, director general al firmei de consultanta pentru fuziuni si achizitii Abilito Capital.
Piata locala a cuprins anul trecut aproape 70 de tranzactii, conform estimarilor realizate de ZF si publicate in Anuarul Top Tranzactii. Dintre acestea, doar 12 tranzactii au reusit sa depaseasca valoarea de 100 de milioane de euro.
Fost director al diviziei de corporate finance al CA-IB, actuala divizie de investment banking a UniCredit Romania, Sfintescu a intrat in domeniul consultantei vizand in special antreprenorii care au deja un business sau vor sa isi inceapa noi afaceri.
La CA-IB, Sfintescu a consiliat gigantul E.ON in preluarea Distrigaz Nord si CEZ in achizitia Electrica Oltenia, iar dupa ce a parasit compania s-a implicat in vanzarea unui pachet de 47% din actiunile Centrului Medical Unirea catre gigantul 3i, intr-o tranzactie estimata la peste 10 milioane de euro.
"Gasesc aceasta piata a companiilor cu o valoare intre 5 si 30 de milioane de euro mult mai animata. In ceea ce priveste companiile mari, au mai ramas foarte putine de vandut in Romania, iar acolo procesul dureaza mai mult", spune Mihai Sfintescu.
El sustine ca are clienti antreprenori care vor sa-si vanda afacerile, total sau partial, catre fonduri de investitii sau investitori strategici. Antreprenorii raman insa, in general, la conducerea afacerii, spune el. Profilul clientilor sai este destul de variat. Printre sectoarele pe care se asteapta efervescenta si in urmatoarea perioada se numara industria IT si cea a constructiilor.
Majoritatea antreprenorilor care apeleaza la serviciile unei firme de consultanta in achizitii conduc afaceri care au ajuns deja la un stadiu de maturitate si vor sa realizeze un exit partial sau total pentru a recupera banii investiti.
"Fondurile aduc o imbunatatire in managementul companiei, care devine mai organizat. La inceput, stilul de management al unui antreprenor este mai potrivit pentru o companie, dar odata ce afacerea creste este nevoie de mai multa ordine", spune Sfintescu.
Dupa achizitie urmeaza, in general, o perioada de 3-5 ani in care afacerea este consolidata si pregatita pentru o revanzare. Cumparatorul final poate fi un investitor strategic interesat de a-si intari pozitia pe un anumit sector sau un fond mai mare de investitii private-equity. O alta optiune este listarea companiei la Bursa, exit-ul realizandu-se apoi prin vanzarea succesiva de pachete in piata.
"Acum, cererea depaseste oferta, marjele sunt inca mari, de aceea inca nu se simte concurenta. Aceasta se va intensifica odata cu trecerea timpului si de aceea este bine ca antreprenorii sa inceapa sa investeasca in calitate si volum", spune Sfintescu.
Rolul unei companii de consultanta in achizitii si fuziuni este unul complex si implica marketingul catre investitori, evaluarea tranzactiei, negocierea si intocmirea documentatiei de vanzare. Sfintescu sustine ca firmele specializate castiga intre 1% si 2% pentru tranzactii de peste 10 mil. euro si intre 2% si 3% pentru sumele care nu depasesc acest prag. La incheierea unui deal in valoare de 15 mil. euro, castigul firmei de consultanta este de cel putin 150.000 de euro.
El apreciaza ca un boom al afacerilor pe partea de private-equity s-a observat si in Romania incepand cu anul 2004. Dobanzile reduse pe plan mondial si lichiditatea din piata au facut ca atunci fondurile sa se gandeasca la tot mai multe alternative de investire.
Printre cele mai active fonduri de investitii pe segmentul private-equity in Romania se remarca 3i, cel mai mare manager de fonduri listat la Londra, Advent International si fondurile specializate ale Groupe Societe Generale. Fondul de investitii Advent International a cumparat in vara acestui an 65,8% din actiunile Ceramica Iasi, platind pentru pachetul transferat suma de 70,7 mi. lei (22,3 mil. euro).

Mihai Sfintescu a lucrat din 1996 pana in 2005 la CA IB Romania, actuala divizie de investment banking a UniCredit Romania, iar din 2000 a fost directorul diviziei de corporate finance
A coordonat mai multe achizitii importante din economia romaneasca, cum ar fi Electrica Oltenia si Distrigaz Nord, de catre CEZ, respectiv, E.ON
In 2006 si-a infiintat propria firma de consultanta in achizitii si fuziuni, Abilito Capital

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO