Companii

Actionarii SPAR au renuntat la cinci magazine din spatiile fondului de investitii Morava

Actionarii SPAR au renuntat la cinci magazine din spatiile fondului de investitii Morava

Fratii Cuc au cumparat licenta SPAR de la compania olandeza cu acelasi nume in 2005, ceea ce le permite acum sa vanda la randul lor altor investitori franciza pentru acest brand de retail

17.11.2009, 23:29 279

"SPAR a eliberat spatiile comerciale din Odorheiu-Secuiesc,Hateg, Orsova, Deva si Medias. Nu am renegociat cu retailerulchiriile pentru aceste unitati", au precizat reprezentantii Morava,companie detinuta de Portico Investments. Fondul de investitii arputea aduce in acest an alte lanturi de supermarketuri in spatiileramase libere.

Morava a fost pana in 2008 principalul partener de dezvoltare alretelei locale SPAR. SPAR SRL din Arad, compania care detinelicenta de operare a brandului olandez de retail SPAR in Romania,se afla in reorganizare de aproximativ patru luni, dupa ceactionarii acesteia, fratii Adrian si Floare Cuc, au cerut intrareain insolventa a companiei.

Inacest an, numarul unitatilor operate de SPAR SRL s-a redus lajumatate.

"Actualmente SPAR opereaza 10 magazine, plus 4 unitati in regimde franciza. Nu am vandut magazine, ci am renuntat la unelecontracte de inchiriere paguboase pentru SPAR", au declaratreprezentantii SPAR SRL din Arad.

Franciza pentru patru magazine, la un operator dinBrasov

Actionarii operatorului SPAR, fratii Ioan si Floare Cuc dinArad, au mai renuntat in luna octombrie la patru magazine, dupa ceau dat franciza SPAR unui investitor din Brasov care a preluat sicele patru spatii, cu chirie, de la proprietarul acestora.

"Nu suntem in discutii pentru cedarea de magazine altorretaileri. Discutam doar despre francizarea unor magazine SPARexistente si francizarea de magazine nou-deschise", au maimentionat reprezentantii SPAR SRL din Arad.

Toate spatiile in care opereaza sau in care a operat reteauadetinuta de fratii Cuc sunt inchiriate, majoritatea fiindcontractate in perioada 2006-2007, cand preturile de pe piataimobiliara erau la un nivel ridicat.

Actionarii retailerului au anuntat la sfarsitul lunii septembrieca intentioneaza sa deschida magazine noi, acest proiect fiindinclus in planul de reorganizare care urmeaza sa fie votat decreditorii companiei cel mai probabil in 2010.

Fratii Cuc au cumparat licenta SPAR de la compania olandeza cuacelasi nume in 2005, ceea ce le permite acum sa vanda la randullor altor investitori franciza pentru acest brand de retail.

2007, punctul culminant al extinderii

Primul francizat la nivelul pietei locale este compania SPARDiscount din Brasov, controlata de Ioana Humeniuc, director incadrul unui distribuitor local de legume si fructe. Humeniuc aredeschis la inceputul lunii septembrie cele patru magazine SPARdin Alba Iulia si Sfantu Gheorge operate anterior de SPAR SRLArad.

Primul magazin SPAR pe piata locala a fost deschis la jumatatealui 2006 la Arad. Fratii Cuc au extins puternic reteaua pana inacest an, ajungand in mai putin de trei ani la 21 de magazine cu osuprafata totala de vanzare de peste 20.000 de metri patrati siafaceri de aproape 45 mil. euro. Reteaua avea in 2007 un numarmediu de 717 angajati.

Primul magazin inchis de SPAR a fost hipermarketul dinTargu-Mures, cea mai mare unitate din retea, la care compania arenuntat la inceputul lui 2009 pentru a ramane doar pe segmentulsupermarketurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO