Companii

Adrian Bacila, Kronospan: Vom majora cu 15 mil. euro investitiile din Alba si vizam noi piete la export

Adrian Bacila, Kronospan: Vom majora cu 15 mil. euro  investitiile din Alba si vizam noi piete la export

Compania a incheiat anul trecut cu afaceri de peste 150 mil. euro

11.07.2007, 16:20 338

Valoarea totala a investitiilor realizate de grupul austriac include si tranzactia de aproximativ 200 mil. euro, in urma careia Kronospan a achizitionat cele doua fabrici de la Sebes, detinute de rivalul sau Gruppo Frati. In acest moment, Kronospan este cel mai mare producator de PAL si MDF (placi din fibre de densitate medie) de pe piata locala, cu o productie anuala de 810.000 de metri cubi de PAL, respectiv 346.000 de metri cubi de MDF.
"Vizam intrarea pe pietele din fostele tari iugoslave, precum Macedonia, dar si in Ucraina, Georgia si Azerbaidjan", a declarat Adrian Bacila, directorul de productie al Kronospan Sebes.
In prezent, principalele destinatii de export ale Kronospan sunt Polonia, Spania, Turcia, Cehia, Slovacia, Italia, Liban, Israel, Cipru, Egipt si Serbia, cea mai mare parte a productiei realizata la Sebes fiind livrata pe pietele externe. Astfel, 80% din productia de MDF si 50% din cea de PAL sunt destinate exportului. Compania nu are insa in vedere cresterea capacitatilor de productie.
"Principalele proiecte in care se vor concretiza banii (15 mil. euro - n.red.) sunt o linie de tocare, sortare si transport aschii PAL, o linie de sortare si transport rumegus PAL si un filtru uscator PAL", a precizat Adrian Bacila.
Kronospan a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de peste 150 mil. euro si un profit brut de 6,46 mil. lei (1,83 mil. euro). In prezent, in cadrul unitatilor Kronospan lucreaza peste 500 de angajati. In 2005, cele doua unitati de la Sebes au raportat pierderi de aproximativ jumatate de milion de euro.
"Rezultatul final a fost pozitiv datorita, pe de o parte, cresterii productiei, implicit a cifrei de afaceri, si, pe de alta parte, aprecierii monedei nationale in comparatie cu moneda europeana", a mai spus Adrian Bacila.
Si in acest an, Kronospan estimeaza ca va ramane pe profit, insa reprezentantii companiei nu au precizat valoarea acestuia.
La inceputul acestui an, actionarii Kronospan au majorat cu 13 mil. euro, la 16 mil. euro, facilitatile de credit contractate de fabrica din Sebes de la Banca HVB Tiriac.
Adrian Bacila a precizat ca banii au ca destinatie finantarea investitiilor, dar si capitalul de lucru, si ca nu se are in vedere contractarea de noi credite in urmatoarea perioada.
Potrivit datelor publicate de companie in Monitorul Oficial, activele Kronospan Sebes si Kronospan Sepal au fost evaluate la peste 800 de milioane de lei (peste 200 de milioane de euro).
"Scopul evaluarii activelor este cel prevazut de Legea Contabilitatii, respectiv prezentarea activelor la valoarea justa. Nu avem in vedere vanzarea de active", a precizat Adrian Bacila.
Grupul austriac are de asemenea in plan investitii de 10 mil. euro intr-o noua instalatie de formaldehida (subtanta chimica folosita in industrie pentru obtinerea rasinilor necesare in fabricarea placilor de lemn). Investitia va fi derulata prin intermediul Kronochem, una din diviziile locale ale grupului austriac.
Grupul Kronospan a fost infiintat in 1897 de catre familia Kaindl din Austria. In prezent, exista doua companii separate Kronospan, una cu sediul in Elvetia si una cu sediul in Austria.
Actionarul majoritar al celor doua fabrici de la Sebes, cu peste 99% din titluri, este Kronospan Holding Limited, companie inregistrata in Cipru.
Industria locala a prelucrarii lemnului a atras din partea investitorilor austrieci investitii de mai multe sute de milioane de euro, alte doua grupuri plusand cu investitii masive.
Grupul Egger, spre exemplu, a alocat 500 mil. euro pentru un proiect planificat sa se deruleze in mai multe faze. Finalizarea investitiei este programata sa aiba loc intr-un interval de trei-cinci ani.
Un alt jucator austriac important este Holzindustrie care detine de mai multi ani capacitati de productie la Sebes.
Materia prima ieftina, costurile relativ reduse cu forta de munca, pozitionarea geografica avantajoasa a Romaniei sunt motoarele cheie care atrag investitorii austrieci spre lemnul nostru. In cele mai multe cazuri afaceri de familie dezvoltate de la zero, businessurile austriecilor din industria de profil castiga tot mai mult teren pe piata locala.

Kronospan, unul dintre gigantii austrieci ai prelucrarii lemnului
Cel mai mare producator local de PAL;
A derulat investitii de peste 250 mil. euro in Romania;
80% din productia de MDF si 50% din cea de PAL merge la export;
A derulat afaceri de peste 150 mil. euro in 2006

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO