Companii

Afaceri de 70 mil. euro la Raal Bistrita

20.02.2008, 13:51 53

Producatorul de echipamente si sisteme de racire pentru industria auto, agricultura si constructii Raal Bistrita estimeaza pentru acest an realizarea unei cifre de afaceri de aproximativ 70 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 75% fata de anul 2006.
Compania a realizat vanzari totale de peste 40 mil. euro, cu circa 65% mai mari fata de 2006, si un profit net de aproximativ 3 mil. euro.
"Programele care urmeaza sa fie derulate in acest an in vederea fabricarii sistemelor de racire pentru vehiculele ce utilizeaza fuel cells si motoare hybrid, dar si investitia in deschiderea fabricii de sisteme de racire de la Prundu Bargaului, judetul Bistrita-Nasaud, sunt doar cateva aspecte care vor impulsiona vanzarile in 2008", a declarat pentru ZF Transilvania Paul Ilies, directorul general al companiei. El spune ca urmeaza sa fie finalizata dotarea fabricii cu utilajele si echipamentele necesare fabricarii sistemelor de racire pentru utilajele din agricultura si constructii, astfel ca sa putem creste productivitatea pana la nivelul actual al mediei europene.
Ponderea exportului reprezinta aproximativ 98% din totalul cifrei de afaceri a Raal, principalii parteneri de afaceri ai companiei la export fiind corporatile JCB, Caterpillar, Atlas Copco, Class, Visteon, John Deere, Komatsu, Kion, Voith, AGCO, Ingersoll Rand.
In 2007 compania a incheiat un contract de colaborare cu concernul Van Hool din Belgia, in urma caruia firma din Bistrita a demarat productia radiatoarelor pentru autobuzele cu motor hybrid fabricate de compania belgiana si intrebuintate la transportul calatorilor din Washington, Hamburg, Londra, Amsterdam si in California.
Compania fabrica in prezent sisteme de racire si componente ale acestora, racitoare de ulei, radiatoare, condensatoare pentru clima fabricate din aliaje de aluminiu, racitoare de aer, utilaje agricole si tractoare, compresoare de aer, autoturisme, autobuze, instalatii eoliene, cele mai noi produse lansate pe piata fiind sistemele de racire pentru vehiculele ce utilizeza fuel cells si motoare hybrid.
"Punerea in functiune la parametrii proiectati a fabricii de la Prundu Bargaului este prevazuta pentru luna mai a acestui an, in prezent aici desfasurandu-se activitati de fabricare a ventilatoarelor, radiatoarelor pentru motoarele electrice si hidraulice, cadre metalice, sisteme de comanda pentru diferite utilaje, schimbatoare din otel inoxidabil pentru aplicatiile din industria chimica si alimentara, schimbatoare de caldura", spune Paul Ilies.
In vederea finalizarii dotarii fabricii cu echipamentele si utilajele necesare procesului de productie, Raal Bistrita a alocat un buget de investitii de 5,5 mil. euro.
Compania Raal S.A. a fost infiintata in anul 1991 ca societate pe actiuni, prin desprinderea din compania I.U.T. Bistrita. Din 1995 firma s-a privatizat, actionarii fiind reprezentati de salariatii companiei in proportie de 93%, restul actiunilor fiind detinute de SIF Banat-Crisana. Numarul mediu de angajati ai companiei este de 1.300 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO