Companii

Afacerile traderului de îngrăşăminte şi cereale Belor România au crescut cu 13,3% în 2022, ajungând la 459,8 mil. lei

Afacerile traderului de îngrăşăminte şi cereale...

Autor: Laurentiu Cotu

06.09.2023, 16:30 413

Belor România Societate pe Acţiuni, cu sediul în Galaţi, parte a grupului german Belor Eurofert GmbH a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 459,8 mil. lei (93,2 mil. euro), în creştere cu 13,3% faţă de anul anterior, când compania a avut afaceri totale de 405,9 mil. lei (82,5 mil. euro), conform datelor de la Ministerul Finanţelor. Belor a finalizat anul 2022 cu un profit net de 26 mil. lei (5,2 mil. euro), mai mare cu 31,2% faţă de 2021, când traderul de îngrăşăminte şi cereale a obţinut un câştig net de 19,8 mil. lei (4 mil. euro), potrivit datelor publice. Compania a ajuns în 2022 la un număr mediu de 20 angajaţi. Belor România Societate pe Acţiuni se ocupă cu distribuirea îngrăşămintelor din import, comercializarea şi exportarea de cereale, seminţe oleaginoase şi furaje.

În portofoliul de îngrăşăminte al grupului Belor, majoritatea produselor au la bază azot (uree, sulfat de amoniu, azotat de amoniu, nitrocalcar). Pentru România, îngrăşămintele sunt aduse din ţări situate în bazinul Mării Negre (Georgia, Turcia), ţări din bazinul Marii Mediterane şi al oceanului Atlantic (Grecia, Egipt, Maroc) şi ţări din bazinul Dunării (Croaţia, Slovacia, Serbia), potrivit unor informaţii furnizate anterior de reprezentanţii companiei.

Cerealele exportate de compania locală provin din zonele de est şi sud-est, dar şi o parte din zonele sud, respectiv vest, ale ţării. Principala ţară pentru exportul cerealelor româneşti este Turcia, urmată de Egipt. Compania exportă cereale şi către alte ţări mai îndepărtate din Asia, prin intermediul containerelor.

La nivel local, compania operează 52% din îngrăşăminte prin portul Constanţa, iar 42% din volume le operează în porturile fluviale din Galaţi, Brăila, Olteniţa, Giurgiu, Bechet şi Drobeta Turnu Severin, în timp ce 6% din volume sunt derulate prin depozitele din Călăraşi, Dragalina şi Vădeni. Belor deţine în România o flotă de barje cu o capacitate de 10.000 de tone, utilizate ca unităţi de stocare pentru îngrăşăminte şi cereale, dar şi o linie tehnologică modernă de tratare îngrăşăminte, potrivit unor informaţii anterioare.

Pe piaţa locală, compania Belor România Societate pe Acţiuni a apărut în 2015, fiind parte a grupului german Belor Eurofert GmbH. Grupul Belor Eurofert, înfiinţat în 2001 în Bamberg, Germania, are în prezent operaţiuni în Germania, Franţa, Italia, Finlanda, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria şi România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO