Companii

Agricultura va aduce la vară recolte de grâu, orz şi rapiţă de 1,5 miliarde de euro în hambare

Autor: Gabriel Razi

06.03.2014, 19:53 1495

„În bazinul Mării Negre apar corecţii negative de producţie, în special în Rusia şi Ucraina, dar şi pentru o parte din România ca urmare a întârzierilor apărute în toamnă la momentul înfiinţării culturilor. În al doilea rând, lucru­rile se pot schimba în special în mod favorabil de acum înainte. Totuşi, pre­ţurile mai reduse pentru cereale vul­ne­rabilizează culturile prin nivelul mai mic al investiţiilor făcute de fermieri“, ex­plică situaţia Robert Arsene, directo­rul general al Agricover, cu afaceri de peste 200 mil. euro/an din comerţul cu ce­reale, seminte, îngrăşăminte şi pes­ticide.

Estimările de producţie agricolă din fiecare primăvără reprezintă un reper pentru evoluţia pieţei în următoarele luni şi sunt în acelaşi timp un barometru având în vedere că riscurile meteo­rologice majore din timpul iernii au fost deja depăşite, iar acum doar evenimente extreme pot da peste cap calculele pieţelor. România se îndreaptă astfel către un nou sezon comercial în care va continua să fie un jucător puternic pe piaţa materiilor prime agricole de la Marea Neagră.

În regiune, Rusia asteaptă 49,5 milioane de tone de grâu, în scă­dere cu 5% faţă de sezonul trecut, iar Ucraina va aduce în piaţă alte 20,5 milioane de tone, în scădere cu 8% faţă de producţia anterioară.

 
 
 
 
 
 

Robert Arsene, Agricover: În bazinul Mării Negre apar corecţii negative de producţie, în special în Rusia şi Ucraina, dar şi pentru o parte din România ca urmare a întârzierilor apărute în toamnă la momentul înfiinţării culturilor

 
 

Într-un declin uşor la 143,3 milioane de tone va fi şi producţia cumulată a celor 28 de economii din UE, însă plusurile din Statele Unite (+5) şi India (+16%) vor urma să susţină producţia mondială la nivelul de 715,8 milioane de tone, cu 3,1 milioane de tone mai mult decât în sezonul 2013/2014.

Grâul este una dintre cele mai importante materii prime pentru fermierii locali având în vedere că acest produs are o lichiditate foarte mare pe întreg parcursul anului, reprezentând o cultură „cheie“ în calculele de profit ale agricultorilor.

Ce se întâmplă pe piaţa UE

România va reuşi în acest an să îşi consolideze a cincea poziţie la producţia de grâu în UE, afându-se în spatele Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Poloniei. Faţă de sezonul anterior, unul considerat a fi record istoric, diferenţa de producţie faţă de următoarea clasată va creşte cu 40% la 2,8 milioane de tone.

„O astfel de producţie este foarte posibilă dar cu o singură condiţie, aceea ca fermierii să facă în această primăvară tratamente împotriva dăunătorilor pentru că iarna blândă a permis înmulţirea acestora. Eu nu am făcut niciodată sub 7 tone/grâu pe hectar“, spune Dimitrie Muscă, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici, o afacere de 20 mil. euro/an.

Pentru a ajunge din urmă Polonia, fermierii din România ar trebui să îşi majoreze productivitatea la o medie de 4,2 tone/hectar, ceea ce înseamnă un plus de 27% faţă de nivelul estimat în acest an.

Datele din prezent arată că piaţa europeană a grâului se va relaxa faţă de ultimele două sezoane având în vedere că oferta va fi peste cerere, iar stocurile finalului de sezon 2014/2015 sunt estimate a fi de 11,7 milioane de tone, o creştere de 24% faţă de sezonul precedent. Situaţia este explicabilă şi prin faptul că jucătorii din economiile mari din vestul Europei nu au avut o politică agresivă de export la începutul acestui sezon, în vara trecută, iar pieţele de deficit din regiune precum Maroc, Algeria sau Egipt au fost alimentate cu marfă de România, Rusia şi Ucraina.

În primele şase luni ale acestui sezon comercial, în intervalul iulie-decembrie 2013, România s-a clasat pe a treia poziţie în topul exportatorilor de grâu din UE, în spatele Franţei şi Germaniei, potrivit datelor Eurostat.

Marfa din hambarele europenilor ţine în frâu preţurile

Deşi, în mod normal, primăvara preţul grâului şi al altor cereale creşte pe fondul diminuării stocurilor, în acest an tendinţa de majorare a cotaţiilor este ţinută în frâu de stocurile făcute de fermierii şi traderii din vestul conti­nentului, dar şi de estimările pozitive privind recolta ce va fi strânsă de pe câmpuri peste aproximativ cinci luni.

„Există totuşi premise pentru creşterea preţului la grâu în următoarele luni pentru că multă marfă a plecat la export şi industria locală va plăti mai mult. Este posibil ca preţul să fie chiar şi 210-230 de euro/tonă pentru grâul de panificaţie“, spune Ion Bujor, proprietarul Agrocov Galaţi, o fermă de 6.000 de hectare.

În prezent, pe piaţa fizică din România preţul grâului de panificaţie la poarta fermelor este de aproximativ 175 euro/tonă, iar în portul Constanţa cotaţia ajunge la circa 200 euro/tonă.

Contractele futures pentru grâu pentru noua recoltă cu livrare în noiembrie se tranzacţionau ieri pe Bursa de la Paris pentru 196,2 euro/tonă. Acesta era ieri al doilea cel mai tranzacţionat contract pe această piaţă, fiind depăşit doar de cel cu livrare în luna mai.

Un raport al FMI estimează că grâul din noua recoltă va ajunge în piaţă în vară la un preţ mediu pe pieţele internaţionale de 241 dolari/tonă (175 euro/tonă la cursul din prezent) şi va creşte uşor până la 250 dolari/tonă (182 euro/tonă la cursul din prezent) în primăvara anului 2015.

Aceeaşi tendinţă general-negativă de evoluţie a preţurilor atât pentru grâu, cât şi pentru porumb sau soia a fost subliniată în urmă cu două săptămâni de Joe Glauber, economistul-şef al USDA (instituţie echivalentă cu un minister al agriculturii în Statele Unite) la o conferinţă de agribusiness.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO