Companii

AGROBUSINESS. Fermierii se plâng că normele din Planul Naţional Strategic le îngreunează accesul a subvenţii

AGROBUSINESS. Fermierii se plâng că normele din Planul...

Autor: Florentina Niţu

21.12.2022, 17:40 466

„Trebuie să fim prezenţi toată ziua pe holurile ministerelor să le spunem problemele pe care le avem, ca reprezentanţii acestora să meargă mai departe să prezinte situaţia corectă la Bruxelles“.

Codurile pentru bune condiţii agricole şi de mediu (GAEC - Good Agriculture and Environment Conditions) din noul Plan Naţional Str­ategic îngreunează accesul fer­mie­rilor la subvenţii, spun repre­zentanţii Forumului Agricultorilor şi Pro­cesatorilor Profesionişti din România, fosta Asociaţie a Producătorilor de Porumb din România.

„Pe GAEC 6, care se referă la acoperirea solului (prevăzută iniţial de la 1 decembrie până la 15 ianuarie, fără a se efectua lucrări de arat în condiţii de umiditate excesivă - n. red.) asociaţiile de fermieri au negociat foarte mult cu tehnicienii de la Ministerul Agricul­turii, am agreat o formă de text care să reprezinte interesele noastre, dar prin eliminarea unei sintagme lucrurile s-au schimbat foarte mult. Constatăm că am conceput un mod de lucru, am schimbat perioada sensibilă din iarnă în vară, pentru deprecierea solului, pentru eroziunea lui prin acţiunea soarelui, a secetei, a lipsei de apă şi a vândutului, am agreat o formă cu ministerul, care era benefică pentru fermieri, să acoperim pământul pentru 30 zile după recoltare, dar s-a eliminat acest interval şi am rămas cu trei luni şi jumătate în care trebuie să lăsăm terenurile nelucrate. Începem să căutăm soluţii, să luptăm, pentru că tehnic acest lucru nu se poate sau încurcă foarte mult tehnologia de lucru“, a spus Theodor Ichim, vicepreşedinte al Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România, în cadrul unei conferinţe de presă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO