Companii

Altex: Auzim discursuri optimiste, dar totul e inghetat. Ce parere aveti?

11.02.2010, 23:09 88

Dan Ostahie, proprietarul retailerului electroIT Altex, cuafaceri in scadere cu 50%, la 180 de milioane de euro in 2009, adeclarat ca a solicitat amanarea platii cu sase luni a TVA aferentelunii decembrie, in valoare de 9 milioane de lei (aproximativ 2,2mil. euro), adresand o cerere catre autoritatea fiscala.

Altex este printre primele companii care au solicitat amanareaplatii TVA dupa introducerea acestei posibilitati printr-oordonanta de urgenta la finalul anului trecut.

"In afara de TVA, compania nu mai are datorii neplatite.Conditiile care au fost exagerat de neprielnice din ianuarie siceilalti factori au dus la un volum de vanzari neasteptat. TVA-ulvrem sa il platim in vara, cand cash-flowul se va imbunatati", aspus Ostahie. Reprezentantii Altex au declarat ca in prezent maiexista dobanzi de plata in valoare de 1,7 mil. lei, ce vor fiachitate in perioada urmatoare. Altex estimeaza pentru anul in cursun plan de afaceri similar cu cel din 2009, concentrat pe reducereacheltuielilor si pe restructurarea financiara. Referitor laintreaga piata electroIT in 2010, Altex estimeaza ca vanzarile nuvor trece de 800 de milioane de euro, pragul de 1 mld. euro urmandsa fie atins iar peste 2 ani.

"Am ascultat discursurile optimiste ale guvernatorului BNR siale analistilor, dar conditiile macroeconomice nu permit orevenire. Somajul este in crestere, creditarea este inghetata, iartinta de inflatie este ambitioasa si va afecta si consumul siexporturile, care ar trebui stimulate", a declarat Ostahie. El aadaugat ca dobanda de referinta, de 7%, are un nivel prohibitiv,iar un nivel optim ar fi de 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO