Companii

Altria Capital: Niciun cumparator nu mai plateste multiplii de anul trecut pentru o achizitie

Altria Capital: Niciun cumparator nu mai plateste multiplii de anul trecut pentru o achizitie

Marian Tescaru, managing partner al Altria Capital: Anul trecut proiectele de real-estate se vindeau de pe plansa. Era suficienta o schita pentru a primi oferte. Acum munca de convingere este mult mai mare. Cumparatorii sunt mai putini, iar majoritatea sunt in stand-by.

07.04.2008, 14:49 106

"Probabil ca anul acesta vom vedea tranzactii mai putine, cel putin in prima jumatate. Anul trecut existau anumite valori la care se incheiau deal-urile. Asteptarile celor care vor sa faca acum aceste tranzactii sunt aceleasi numai ca niciun cumparator, niciun fond de investitii nu mai este dispus sa plateasca multiplii de anul trecut pentru o companie", este de parere Marian Tescaru, managing partner al casei de investment banking Altria Capital.
Anul trecut valoarea cumulata a tranzactiilor pe care Altria le-a intermediat a sarit de 100 mil. euro. Altria Capital a oferit consultanta companiilor IT Net Consulting si FIBa Software in vanzarea unor pachete de 70% din actiuni catre grupul polonez Asseco, casa de investitii participand si la vanzarea unei participatii din Medicredit Leasing catre Banca Transilvania.
"Romania care era un punct fierbinte pe harta investitorilor nu mai este atat de 'hot' acum. Nu pentru ca nu ar fi o tara buna, sau pentru ca nu am avea companii bune, ci pentru ca investitorii identifica, din cauza scaderii preturilor activelor la nivel mondial, si alte oportunitati. Nu se mai uita numai la Romania, uitand de Polonia sau Cehia, unde de asemenea preturile erau foarte mari. Au scazut toate", spune reprezentantul Altria Capital, care anul trecut a consiliat actionarii Centrului Medical Unirea in vanzarea unui pachet minoritar de actiuni catre 3i.
Majoritatea oamenilor de afaceri sunt de parere ca valoarea activelor romanesti este in scadere, cea mai recenta pozitie fiind cea a lui Dinu Patriciu care da exemplu companiile de rafinare ce au inregistrat o scadere de 50-70% in ultimele opt luni.
"Am avut potentiali clienti din Spania care au ales sa mearga in Portugalia pentru ca suntem atat de scumpi. Cele mai bune tranzactii sunt in stand-by. Ceea ce facem noi acum este sa pregatim potentialii clienti de ceea ce se intampla in piata", a mai spus Tescaru.
El este de parere ca semnalele cu privire la o astfel de evolutie erau vizibile inca de anul trecut, dar ca nu se anticipase amploarea, fiind percepute mai mult din perspectiva bancilor.
"Avem tranzactii ipotetice incepute anul trecut pe care incercam sa le finalizam acum. Suntem in faza in care spunem clientilor ca desi am facut o evaluare a companiei atunci, acum exista conotatii negative in piata. Astfel avem doua solutii: fie mergem inainte si coboram pretul, fie asteptam."
Iar perceptia generala este de stand-by. "Niciunul dintre vanzatori nu este in pozitia sa aiba nevoie de banii din exit ca o urgenta", spune Tescaru.
El da exemplu domeniul imobiliar, cel mai bogat in 2007 in fuziuni si achizitii.
"Anul trecut proiectele de real-estate se vindeau de pe plansa. Era suficienta o schita pentru a primi oferte. Acum munca de convingere este mult mai mare. Cumparatorii sunt mai putini, iar majoritatea sunt in stand-by.
Am avut si reactii de la jucatori strategici mari din afara care au spus ca le place compania respectiva, dar ca se gandesc sa mai astepte in speranta ca preturile vor scadea si mai mult", a adaugat Tescaru.
Cu toate acestea, nici a doua jumatate a anului nu va aduce in opinia lui Tescaru o rasturnare dramatica de situatie. Domeniile atractive vor ramane serviciile de sanatate, in sensul de incepere a consolidarii intre jucatori.
"In constructii cred ca vom vedea mai degraba finalizarea unor tranzactii incepute anul trecut. IT-ul si-a pierdut ceva din atractivitate. In primul rand pentru ca cei care au vrut sa cumpere anul trecut in mod special au cumparat", a continuat Tescaru.
Altria Capital a fost infiintata in 2004, iar in prezent partenerii sunt Marian Tescaru si Serban Ionescu.
Reprezentantul firmei spune ca deal-urile pe care le intermediaza sunt situate intre 5 si 50 mil. euro, media fiind la 15 mil. euro.
"De obicei antreprenorii se intalnesc cu bancherii din investment banking pentru ca nu stiu ce sa faca: sa vand la un fond de investitii, la unul strategic sau sa ia credit de la banca", explica Tescaru. El a demarat anul trecut un proiect de lansare a unui fond de investitii care deocamdata este in stand-by din cauza situatiei de pe pietele financiare internationale. Discutiile urmeaza sa fie reluate in toamna.
"Am depus foarte multe eforturi si am gasit investitorii financiari, insa nu si un investitor ancora, respectiv unul care sa aiba o pozitie proactiva in fond si care detine 20-25% din active", a afirmat Tescaru.
Fondurile cu care urmau sa plece la drum atingeau 40-50 milioane de euro, iar targetul era format din companii care aveau nevoie de circa cinci milioane de euro pentru a-si sustine extinderea in statele din zona.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO