Companii

ANALIZĂ ZF. Alimentele s-au scumpit cu 30-50% în doar un an, iar retailerii şi producătorii aruncă vina de la unii la alţii. Toţi recunosc însă că e şi o componentă speculativă la mijloc. Uleiul de floarea-soarelui era cu 50% mai scump în august 2022 versus aceeaşi lună a anului trecut

Un coş de cumpărături ce cuprinde unele dintre principalele alimente consumate în mod constant de români costa, în medie, în august 2022, în marile reţele, 170 de lei, cu 9,2% mai mult decât în martie.

Un coş de cumpărături ce cuprinde unele dintre principalele alimente consumate în mod constant de români costa, în medie, în august 2022, în marile reţele, 170 de lei, cu 9,2% mai mult decât în martie.

Autor: Cristina Roşca

09.10.2022, 11:10 838

♦ La apă minerală, avansul preţului este de cel puţin 30%, ritmul fiind similar cu cel de la zahăr, făină sau unt, arată datele ZF şi INS

♦ În decurs de un an, laptele a ajuns să coste şi el cu peste 20% mai mult

♦ Iar scumpirile nu par să se oprească.

Alimentele de bază, produ­sele pe care le găsim cel mai des în coşul de cum­părături, mai exact bunu­rile de stictă necesitate, s-au scumpit de mai multe ori în ultimul an, creşterea cumulată a preţului ajun­gând la 30-50%, arată datele ZF pe baza informaţiilor publice şi a celor de la INS. Acest galop a avut loc între august 2021 şi august 2022, deci într-o perioadă în care preţul la energie – factorul invocat de cei mai mulţi jucători din întreaga lume – a fost plafonat în România. Mai mult, în industria alimentară el rămâne plafonat.

Chiar şi aşa, atât retailerii cât şi pro­ducătorii vorbesc de scumpiri aproape lu­nare. La întrebarea de ce cresc atât de mult preţurile, ei aruncă vina dintr-o ogradă în alta, retailerii zic că majorările vin de la producători, fără ca ei să adauge ceva peste, în timp ce jucătorii din industria ali­mentară afirmă că şi ei sunt copleşiţi de scumpirile ce vin pe lanţ, de la producătorii de materii prime, utilităţi sau carburanţi. Este interesant însă că toţi recunosc că există şi o componentă speculativă în aces­te majorări de preţuri.

„Unele materii prime nu au nicio treabă cu războiul din Ucraina, eu zic că este o speculă generalizată, iar noi suntem nişte jucători care trebuie să trăim în acest mediu“, spunea recent Ioan Stânea, fon­datorul Pan Food, unul dintre cei mai mari jucători locali de pe piaţa de dulciuri. Pro­du­cătorul de dulciuri a majorat în ultimul an preţurile cu circa 25%, însă costurile cu materiile prime s-au dublat sau chiar triplat. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO